« TJEDNI PREGLED
objavljeno prije 15 godina
16. - 23. svibnja 2008.

Pobuna bez ikakvog učinka

Zatvorenici su se štrajkom htjeli izboriti za bolje uvjete pa čak i slobodu, ali im to nije uspjelo

Zatvorenici u osječkom zatvoru prvi su pokrenuli pobunu
Zatvorenici u osječkom zatvoru prvi su pokrenuli pobunu (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Lepoglava

,

Remetinec

,

pobuna zatvorenika

,

Ivan Zvonimir Čičak

,

Ivan Bulj

Kada se već radnici ne mogu izboriti za ljudskije uvjete na poslu, sreću da pobunom izbore bolji život odlučili su iskušati zatvorenici, i to već dobro prokušanom metodom - štrajkom glađu. Njima nisu problem premale plaće, rad nedjeljom i praznicima, ni prekovremeni, neplaćeni radni sati, njih, kako su naveli, muči loša hrana, nedovoljna liječnička skrb i pretrpanost ljudstvom u kaznionicama, a ne sviđa im se ni policijska brutalnost i nasilje nad zatvorenicima i pritvorenicima. Istaknut je i problem zatvorskih bandi koje, predvođene opasnim ubojicama, teroriziraju sustanare.

Za sve te probleme zatvorenici su na neki način sami predložili najjednostavnije rješenje - neka ih se iz pretrpanih, prljavih zatvora jednostavno pusti na slobodu. Naime, u izjavi nakon svog posjeta kaznionici u Lepoglavi u ime Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak prenio je da zatvorenici traže da se dio njih otpusti iz zatvora, a da se ostalima neodslužena kazna pretvori u uvjetni otpust. Ne bi li dodatno podcrtali ozbiljnost tog svog zahtjeva, zatvorenici su se pozvali na primjer Italije.

Kao vođa zatvorskih pobunjenika u Lepoglavi isturio se nekadašnji direktor Radio Sinja Ivan Bulj, osuđen zbog brutalnog ubojstva 17-godišnje Sinjanke Anđele Bešlić na 22 godine zatvora. Da bi postao vođa zatvorenika nije mu trebao nikakav poseban autoritet, od presudne važnosti bilo je to što je dovoljno obrazovan da može na papiru precizno uobličavati zahtjeve osuđenika.

Lepoglavskim zatvorenicima u prosvjedima su se priključili i pritvorenici u Okružnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu. Oni su, prema svjedočenju u pismu koje je jedan od pritvorenika poslao medijima, započeli štrajk glađu u petak u 13 sati, a najavili su ga tako što su za ručkom pobacali žlice kroz prozor. Najavljivalo se da će i ostali zatvori u Hrvatskoj početi demonstrirati, pa se strahovalo od masovnih i opasnih prosvjeda.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i dugogodišnji ravnatelj UZS-a Ivan Damjanović nastojao je smiriti paniku izjavom kako nema informacija da se sprema opća pobuna, a izrazio je i uvjerenje kako će ‘mirno izražavanje nezadovoljstva u Lepoglavi i Remetincu u dogledno vrijeme prestati’.
Damjanović je, čini se, točno prognozirao jer je u srijedu Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa izvijestila da su zatvorenici lepoglavske kaznionice prekinuli miran prosvjed i da su svi ručali.

Idiličan završetak zatvorskih pobuna kvari jedino ono pismo remetinečkog pritvorenika poslano medijima, u kojem uz ostalo piše da su nadležni itekako odlučni da se situacija zataška te da se, ne bi li to postigli, ne ustručavaju zatvorenicima prijetiti ukidanjem telefona, kantine, ali i batinama. 

Piše: Piše: Željko Špoljar
23.05.2008. 05:02:51
Novi komentar
nužno
nužno