« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
GOVORI, SLUŠAM

Poboljšajte odnose 'jednominutnom vježbom'

Trideset sekundi govora nabijenog emocijama je dovoljan izazov za svakoga

(Corbis)
Više o

jednominutna vježba

,

međuljudski odnosi

Kada ste u sukobu s osobom koja vam je bliska 'jednominutna vježba' može vam pomoći da dobro izrazite osjećaje, ali i da naučite bolje slušati. Sve što je potrebno su dvije osobe predane poboljšanju međusobnih odnosa.

Odvojite najmanje deset minuta vremena za 'seansu'. Prvo sjednite jedno nasuprot drugoga i odlučite tko će biti Govornik, a tko Slušatelj.

Pravila

Tijekom perioda od oko pola minute Govornik može reći sve što želi. Cilj je izraziti misli i osjećaje pa je poželjno da ne pričate 'gluposti' nego se dotaknete teških tema.

Slušaoc mora biti usredotočen i miran te pustiti Govorniku da kaže što želi bez prekidanja. Gledanje u oči pomaže, ali bez grimasa i negativnog govora tijela. Slobodno možete i zabilježiti što smatrate važnim.

Kada Govornik završi, a bitno je da se drži zadanog vremenskog okvira, zadatak Slušatelja je da sažme što je Govornik rekao i pokuša odrediti kakve je osjećaje kod Govornika pobudilo izrečeno.

Govornik tada ocjenjuje sažetak i procjenu osjećaja u postocima. Ukoliko je ocjena 95 posto ili više možete zamijeniti uloge i nastaviti s istom temom ili započeti potpuno novu. No, ako je Slušatelj dobio ocjenu manju od 95 posto, Govornik mu mora objasniti što je krivo shvatio, a postupak se ponavlja dok ocjena ne bude 'prolazna'.

Kako stvar funkcionira?

Trideset sekundi govora nabijenog emocijama je dovoljan izazov za svakoga. Osjećaje treba izraziti jasno i čvrsto, no kako je Slušatelj potpuno usredotočen na Govornika, nema potrebe za vikanjem, pretjerivanjem ili vrijeđanjem.

Kod prvih nekoliko pokušaja 'jednominutna vježba' vjerojatno neće teći savršeno, ali ne brinite. Ako zaista želite poboljšati odnose morate se potruditi. Tada će vježba imati bolje rezultate, a i razina međusobnog razumijevanja bit će viša.

Ono što nikako ne smijete zaboraviti je: budite strpljivi, koncentrirani i prije svega iskreni.


19.10.2009. 20:29:10
Novi komentar
nužno
nužno