« Svijet
objavljeno prije 13 godina

Pobjeda Tadića donijela olakšanje

U Bruxellesu su uvjereni da će predsjednik Boris Tadić Srbiju uvesti u Europsku uniju

Fotografija vijesti
Više o

Boris Tadić

,

Srbija

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji Boris Tadić obratio se u nedjelju navečer građanima koji su se u središtu Beograda, na Terazijama, okupili da proslave njegovu pobjedu, te im poručio da je Srbija spremna na suradnju sa svijetom i susjedima, ali da traži da se poštuje Srbija i narodi koji u njoj žive.

- Ne želimo nikome zlo, hoćemo mir i suradnju u regiji, ali hoćemo da se uvažava Srbija, njen narod i svi narodi koji u Srbiji žive. Spremni smo na otvaranje Srbije svijetu te očekujemo za Srbiju mjesto u Europskoj uniji - rekao je Tadić. A upravo su u Uniji odahnuli nakon srbijanskih predsjedničkih izbora. Europski čelnici, od Slovenije koja trenutačno predsjeda Unijom, preko Austrije do Njemačke, redom su čestitali Tadiću ističući kako njegova pobjeda znači i ‘nastavak demokratskog puta srpskoga naroda’.

“Bilo bi politički časno da Koštunica podnese ostavku, čime bi pokazao da želi dobro Srbiji.”
Goran Svilanović
dužnosnik Pakta o stabilnosti u JI Europi
U Bruxellesu nisu gubili vrijeme pa su u Beograd odmah uputili na potpis politički sporazum koji će biti na snazi dok Srbija ne ostvari sve uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U Uniji se nadaju da se taj trenutak neće dugo čekati. ‘Najhladniju’ čestitku uputila je Rusija, koja je poručila da se njezini dobri odnosi sa Srbijom neće mijenjati bez obzira na to tko je u Srbiji  na vlasti.

Među ‘čestitarima’ Tadiću bio je i premijer Vojislav Koštunica koji mu je uoči drugog kruga izbora odbio dati podršku.  

No, većina političkih analitičara u Beogradu ocjenjuje da se vladajuća koalicija Koštuničinog DSS-a i Tadićeva DS-a, zbog izostanka potpore Tadiću, nalazi pred krizom. 

Piše: METRO
05.02.2008. 02:59:24
Novi komentar
nužno
nužno