« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
JOSIPOVIĆ U KNINU

Pobjeda ne daje pravo na osvetu

Na gradskom stadionu "Dinare" u 13 postroja-skupina postrojilo se oko 1500 pripadnika OS RH, MUP-a i udruga hrvatskih branitelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Knin

,

Oluja

,

Ivo Josipović

Na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice vojno redarstvene operacije (VRO) "Oluja" predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor u svojim su istupima dana su Kninu stali u obranu vrijednosti "Oluje" te isticali važnost prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

"Oluja je predstavljala najveću vojnu operaciju poduzetu na europskom tlu nakon II svjetskog rata. Svojim rezultatima s jedne strane omogućila je oslobađanje najvećeg dijela okupiranog hrvatskog teritorija, a s druge stvorila uvjete zaa završetak rata i u BiH. Otvoren put političkim pregovorima, postizanju Daytonskog sporazuma za BiH te Erdutskog sporazuma kojim je mirno integriran ostatak okupiranog hrvatskog teritorija", istaknuo je Josipović.

Naglasivši kako je "Miloševićeva velikosrpska politika donijela zlo Hrvatskoj, regiji, Hrvatima, Srbima i svima koji žive na ovom području"; Josipović je rekao kako se Oluja dogodila "nakon što su propale brojne mirovne inicijative i pregovori pod okriljem UN-a." "Oluja - izvrsno pripremljena i izvedena operacija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, bila je kruna višegodišnjeg nastojanja da pobjedimo agresora", kazao je Josipović.

Branitelji razočarani nepravdom

"Na odluku da se krene u oslobađanje okupiranih područja utjecalo je i stanje u BiH u kojoj su snage bosanskih Srba napadale zaštićene zone Srebrenicu, Žepu, i Bihać. Hrvatska vojska je i tu pokušala pomoći i u svojoj briljantnoj akciji spriječila je veće zlo poebice u Bihaću. Tim koordiniranim djelovanjem HV-a, Armije BiH i HVO u ljeto 1995. postignuta je strateška prednost važna za uspješnu pripremu i izvođenje Oluje", rekao je . Po njegovoj ocjeni "u vojnom smislu operacija Oluja je provedena po svim pravilima ratovanja poštujući međunarodne konvencije"."Zbog toga treba odati priznanje svima onima koji su planirali i časno sudjelovali u toj operaciji pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana", naglasio je Josipović. Pri tomu je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti branitelje koji su stradali za slobodu Hrvatske.

"Pobjeda je časna, u pobjedi treba biti velik. Pobjeda, naravno, ne daje pravo na osvetu", dodao je.. Pri tomu je kazao kako će se Hrvatska brinuti o saniranju posljedica rata, povratku izbjeglica i izgradnji porušenih krajeva, te o kažnjavanju svih ratnih zločina. "Tragična stranica naše nedavne povijesti, vjerujem, zauvijek je zatvorena. Rane okupacije i rata još su svježe ali zacjeljuju", kazao je. Josipović je također rekao da su mu neki od branitelja - sudionika operacije Oluja rekli da su umorni i razočarani nepravdom..

"Kažu, a kažem i ja neki su se usudili Hrvatsku i hrvatstvo tretirati kao privatno vlasništvo. Ovoj su zemlji nanijeli štetu kriminalom u pretvorbi i privatizaciji", ocijenio je Josipović. Pri tome je pozvao sve one koji provode Ustav i zakon da "zaživi" ustavna odredba o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, odnosno da se počinitelje kazni. U trenutku kada je službeni spiker najavljivao predsjednika Josipovića osim pljeska čuli su se i pojedinačni zvižduci.

"Prošla su zauvjek vremena kad su nam drugi određivali što ćemo raditi i slaviti"

Predsjednik Sabora Luka Bebić je istaknuo kako su operacije Oluja i Bljesak bile nužne radi borbe protiv "onih koji su se usudili dići ruku na Hrvatsku državu". Onima koji te operacije smatraju zločinom poručio da "stvaranje države, oslobađanje Hrvatske, viteštvo koje su pokazali naši branitelji nije nikakav zločin". Zločin su učinili oni koji su nas htjeli porobiti i koji su htjeli biti gospodari Hrvatske. Krajnje je vrijeme - neka izvuku pouke iz svojih političkih zabluda i svojih vojnih poraza".Bebić je ustvrdio kako bi neki htjeli "da izgubimo ponos, ali to nećemo dozvoliti"."Nećemo dozvoliti ni umanjivanje uloge Franje Tuđmana, jer da nije bilo njega i branitelja nikada se ne bi oslobodili", kazao je Bebić.

PremijerkaJadranka Kosor je pozvala je "sve čimbenike u našem društvu da se izdignemo iznad svega što nas je u prošlosti dijelilo i da istaknemo povijesnu ulogu Franje Tuđmana u uspostavi i obrani suverene, demokratske i samostalne Hrvatske". "5. kolovoza slavimo Dan pobjede i oslobođenja Knina i ostalih dijelova Hrvatske i to je dan u kojem je Hrvatska jednom zauvijek porazila politiku agresije i okupacije", naglasila je premijerka Kosor.

"Prošla su zauvjek vremena kad su nam drugi određivali što ćemo raditi i slaviti - slavit ćemo Oluju jer tako slavimo pobjedu i mir", rekla je. "Olujom je konačno poražena Miloševićeva agresorska politika", kazala je. Premijerka Kosor je također naglasila kako "nitko neće izbrisati povijesne istine o tomu da smo bili žrtva agresije, da smo se imali pravo braniti, da smo imali pravo oslobađati svoju zemlju, braniti svoju domovinu i dom.". Istaknula je kako je Hrvatska otvorena prema drugima, posebice prema susjedima, ali, kako je rekla, "da bi prihvatili druge najprije moramo poštivati sebe, naš identitet, naše heroje i naše blagdane".

"Svaka druga politika koja bi pokušala potirati nacionalni ponos i odrediti odnose sa susjedima prema propalim paradigmama iz prošlosti, unaprijed je bi bila osuđena na propast", upozorila je Kosor. Podsjetila je na 184 poginulih i 1430 ranjenih branitelja u Oluji, te naglasila kako njihova ljubav i vjera u domovinu treba danas biti primjer svima u Hrvatskoj.

Na kraju svečanosti prigodan letački program izvela je akro grupa Krila Oluje, koja je javnosti prvi put predstavljena na proslavi 10. obljetnice Oluje. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 17:12:51
Novi komentar
nužno
nužno