« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KUKURIKU KOALICIJA

Pobijedit ćemo na predstojećim parlamentarnim izborima

Nakon gotovo dvosatnog razgovora predsjednici koalicije SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU izjavili su kako ta koalicija ima jasnu alternativu i strategiju razvoja Hrvatske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

HNS

,

SDP

,

HSU

,

IDS

,

Kukuriku koalicija

Spremni smo za izbore kada god oni bili, premda mislimo da je i sada "sazrijela situacija za nove izbore", ali sve dok vladajuća stranka ima većinu, mi smo spremni za razgovore i suradnju, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanovi dodajući kako je "ova koalicija, kojoj se od danas priključio i HSU, drukčija, odvažnija je i spremnija na promjene za boljitak Hrvatske."

Hrvatska je u teškoj situaciji što, dodao je, i nije novost za hrvatsku javnost i političare, te je obveza ponuditi dobra i kvalitetna rješenja koja mogu pokrenuti Hrvatsku. Važno je pokrenuti gospodarski razvoj, investicijske fondove, ali posebno smo razgovarali i o decentralizaciji države i o tome kako novom fiskalnom politikom pokrenuti i županije i gradove, rekao je Milanović.

Na upit novinara rekao je kako danas nisu uopće razgovarali o HSLS-u i njihovoj odluci o izlasku iz vladajuće koalicije. To ipak "najviše govori o Vladi koja se počinje osipati", kazao je. Na pitanje da li postoji Vlada u sjeni, rekao je da "nema Vlade u sjeni".

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić naglasio je kako je najvažnije pokrenuti gospodarski oporavak, ali i raditi na stvaranju novog vala optimizma, kojega u Hrvatskoj nema. Sigurno da nije dobra situacija što je 57 posto radno aktivnog stanovništva dok primjerice u Njemačkoj 75 posto. Hrvatska nije gotovo ništa učinila na smanjenju javne potrošnje koja se uz sve najave predsjednice Kosor svodi na simboliku, premda u ovom trenutku javna potrošnja mora biti smanjena za 1,1 milijardu kuna. Zabrinjavajuće je što je do sada potrošeno čak 89,4 posto, dakle gotovo sve financijske rezerve za cijelu godinu. "Nije stoga ni čudno što Šuker u potrazi za neophodnih 21 milijardu kuna luta poput lutajućeg Holandeza", kazao je Čačić, dodavši da je tržišna orijentacija imperativ.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izrazio je kao i ostali čelnici koalicije zadovoljstvo "vizijom koju nude kao sigurni pobjednici na parlamentarnim izborima". Važnim je ocijenio dogovor oko decentralizacije Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja rekao je kako mu se sviđa pristup problemima hrvatskih građana koji imaju članovi koalicije kojoj sada i ta stranka pripada. Radi se o ljudima punim energije, odgovornosti i "svakako o pobjedničkoj koaliciji", kazao je.

Milanović i Hrelja su na novinarsko pitanje što misle o reviziji mirovina odgovorili da je upravo problematika mirovinskog fonda izuzetno složena i posebno važna i da neće biti lako rješavati tu problematiku. U svakom slučaju dodali su da će biti revizije mirovina pa ako se utvrdi da su neke nezakonito stečene, to će se zakonski rješavati.

Sastanak u Baranji tzv. kukuriku koalicije protekao je u, kako su i sami rekli, sunčanom i dobrom ozračju. (hina/metro-portal)

11.07.2010. 16:48:18
Novi komentar
nužno
nužno