« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Pliva u utrci za kupnju rumunjske Antibiotice

Za proizvođača lijekova zainteresirane 53 kompanije

Iz plive nisu demantirali ni potvrdili vijest o namjeri kupnje
Iz plive nisu demantirali ni potvrdili vijest o namjeri kupnje (Reuters)
Više o

Pliva

,

antibiotica

Ionan Nani, predsjednik Uprave Antibiotice, rumunjske kompanije čiji je većinski vlasnik država, odnosno Državna agencija za prodaju nekretnina (AVAS), krajem prošlog tjedna je objavio da su Pliva i Alapis zatražile prospekt za kupnju.

Prema informacijama agencije AVAS, nakon najave privatizacije krajem siječnja bile su ukupno 53 rumunjske i međunarodne tvrtke koje su pokazale zanimanje za sudjelovanje u kupnji te kompanije. Doduše, iako u Upravi tvrtke tvrde da sve teče prema planu, postoji rizik da cijeli proces omete nedavna sudska odluka o poništavanju privatizacije Antibiotice, donesena nakon tužbe koju su podnijeli radnici kompanije, piše Poslovni dnevnik.

U Plivi nisu ni potvrdili ni demantirali vijest o namjeri kupnje većinskog udjela rumunjskog proizvođača lijekova, no ističu kako je rumunjsko tržište vrlo značajno u poslovanju Plive u sklopu grupe Barr.

Službenu potvrdu da je Pliva potencijalni kupac rumunjske kompanije javnost bi mogla dobiti već sredinom ožujka jer je rumunjska vlada otvaranje natječaja za prikupljanje ponuda najavila za 18. ožujka.

Planirana zaradaPrema planovima, neto dobit Antibiotice u ovoj će godini biti povećana za 28 posto, na 10,9 milijuna eura, dok će prihod porasti za 27 posto. Nadalje, dobit će se povećavati za 25 posto godišnje između 2009. i 2012. godine. Antibiotice je treća najveća rumunjska farmaceutska tvrtka koja drži oko tri posto ukupnog rumunjskog tržišta lijekova. Kompanija ima 50-godišnju tradiciju u proizvodnji generičkih lijekova, sa 120 registriranih lijekova koji pokrivaju 11 terapeutskih skupina, jedini je proizvođač cefalosporina u injekcijama i glavni proizvođač protuupalnih lijekova te čelnik na domaćem tržištu kad su u pitanju otopine i suspenzije za injekcije.

Pitanje je kakav će utjecaj na provedbu privatizacije Antibiotice, međutim, imati sudska odluka te hoće li se zbog nje poništiti natječaj. Sudska odluka o zaustavljanju procesa privatizacije, naime, donesena je nakon tužbe koju su podnijeli radnici kompanije, zainteresirani za privatizaciju. Antibiotice bi u ovoj godini trebala otpustiti 13 posto djelatnika, a trećinu radnika do 2011. godine.

U kompaniji do kraja ove godine planiraju smanjiti broj zaposlenih na 1410 sa 1600, a do 2011. broj zaposlenih smanjit će se na 1100, piše Poslovni dnevnik.  (METRO)

25.02.2008. 23:58:26
Novi komentar
nužno
nužno