« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Plišane igračke mogu djeci umanjiti stres

Djeca koja su se brinula za svog plišanog psića bila su manje pod stresom

Fotografija vijesti

BRIGA o plišanim igračkama može kod djece izložene traumatičnim situacijama umanjiti znakove stresa, izvijestili su u subotu izraelski znanstvenici. - Usmjeravanje pažnje od sebe prema drugima može biti vrlo zdravo za osobe u teškim, stresnim vremenima - objašnjava dr. Avi Sadeh sa Sveučilišta u Tel Avivu. Sadeh i njegovi kolege izučavali su hoće li plišani medvjedići i druge plišane igračke pomoći u ublažavanju znakova stresa kod djece koja su bila izložena ratnim nedaćama.

Istraživanje
Istraživanje je proveo Odjel psihologije Adler centra za istraživanje dječjeg razvoja i psihopatologiju sa Sveučilišta u Tel Avivu. Cilj je bio procijeniti razinu stresa kod djece tijekom i nakon rata te učinkovitost nove, brze metode za ublažavanje stresa.

Huggy Puppy metoda

Istraživanje je provedeno među djecom koja su bila izložena jednomjesečnom sukobu između izraelskih snaga i Hezbolaha u sjevernom Izraelu i južnom Libanonu. Tijekom posljednja tri dana ratnih djelovanja, petogodišnjacima, među kojima je bilo 40 dječaka i 35 djevojčica, dana je plišana igračka, koker španijel zvan Huggy Puppy, koji je imao tako duge noge da su ga djeca mogla omotati oko svojih ruku ili nogu.

Djeci, koja su s roditeljima boravila u skloništ ima, rečeno je da je psić tužan jer je daleko od kuće, nema prijatelje i treba mu briga i pažnja. Roditelji su imali zadatak podsjećati djecu na brigu o novom članu obitelji.

Prije toga, prema riječima roditelja, kod 83 posto djece bili su izraženi znaci stresa: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost, žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more. Nakon trotjednog druženja s plišanim psom, djeca koja su bila jako privržena svom koker španijelu pokazala su nižu razinu stresa, objavili su istraživači u časopisu Pediatrics.

Jednostavno i učinkovito

Sadeh i kolege proveli su slično istraživanje i među djecom predškolske dobi u vrtićima, koja su također doživjela slične traume. Nakon dva mjeseca, u kontrolnoj skupini, koja je imala plišanu igračku, 71 posto djece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj skupini, bez plišanog medvjedića, stresa se oslobodilo 31 posto od 101 djeteta.

- Radi se o vrlo jeftinoj i jednostavnoj, a učinkovitoj metodi ublažavanja stresa kod djece koja su izložena ekstremnim situacijama poput rata ili terorizma - zaključio je Sadeh.


Piše: HINA
14.01.2008. 16:28:00
Novi komentar
nužno
nužno