« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci

Plin u svaki zagrebački dom

U sljedeće tri godine bit će izdvojeno 600 milijuna kuna za razvoj plinoopskrbnog sustava

Uvođenjem prirodnog plina u svaki dom, svi će Zagrepčani imati jednak komunalni standard
Uvođenjem prirodnog plina u svaki dom, svi će Zagrepčani imati jednak komunalni standard (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

komunalije

,

plinoopskrba

,

vodoopskrba

Zagrebački holding predstavio je jučer u Staroj gradskoj vijećnici Plan razvoja plinoopskrbnog sustava Grada Zagreba za razdoblje od 2008. do 2011. koji je vrijedan više do 600 milijuna kuna.

Planom je predviđeno da se do 2011. godine rekonstruira oko 200 kilometara plinske mreže i priključaka te oko 300 kilometara nove plinske mreže na koju će se priključiti novih 25.000 potrošača.

Tradicija plinoopskrbe

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je zagrebačka Gradska plinara najveći distributer plina u Hrvatskoj te opslužuje 230.000 potrošača, no da to još uvijek nije dovoljno.  ‘Ovim projektom Zagreb postaje mjesto življenja na kojemu će svi stanovnici uživati isti komunalni standard, od vodoopskrbe pitkom vodom i priključaka na kanalizaciju, do prirodnog plina u svojim domovima’, istaknuo je Bandić.

Podsjetio je da su prije 146 godina (1862.) na mjestu današnje zagrebačke Elektre postavljeni temelji prve tvornice rasvjetnog plina u nas, a godinu dana kasnije (1863.), 364 plinske svjetiljke već su osvjetljavale središte Zagreba.

PrivilegijeGradonačelnik Bandić ponovno je rekao kako stanovnici Zagreba uživaju dvije komunalne privilegije: iz slavina u svojim domovima mogu piti vodu, a u svojim kućanstvima imaju prirodni plin, najjeftiniji energent. 

Plin i voda najnužniji

Ovaj plan je drugi Holdingov projekt, a prošli je tjedan predstavljen Program zaštite, sanacije i razvoja sustava vodoopskrbe i odvodnje Grada Zagreba kojim se do 2011. planira uložiti 1,27 milijardi kuna u obnovu i izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže.

Planira se gradnja i novog sustava u rubnim dijelovima grada gdje 60.000 građana nema vodovoda.

Svi će imati plin

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić izvijestio je kako je ovo službeni početak sveobuhvatnog zahvata uvođenja plina u svaki zagrebački dom, što će stajati oko 100 milijuna eura.

Istaknuo je kako je Plan koncipiran na temelju realnih zahtjeva za novom plinofikacijom i rekonstrukcijama, a za njega se predviđa osiguranje potrebnih sredstava na tržištu kapitala putem kreditnih ili sličnih zaduživanja. (Metro/Hina)

20.02.2008. 22:04:38
Novi komentar
nužno
nužno