« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
tko je tu lud?!

Plin ne stiže, Ukrajina priznala blokadu

Iako je Gazprom pustio plin prema Europi Ukrajina sada ne dopušta bezuvjetan protok kroz njihovu zemlju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ruski plin

,

blokada plina

Ruska energetska tvrtka Gazprom u utorak je izvijestila da Ukrajina blokira isporuku njihova plina prema Europi, što je službeni Kijev i priznao, kao razlog navodeći "neprihvatljive uvjete tranzita" koje je nametnuo Gazprom, prenose agencije.

"Jutros je Gazprom počeo realizirati svoj plan o ponovnoj uspostavi isporuke plina Europi, no Ukrajina je blokirala sve naše aktivnosti", rekao je za agenciju Interfax zamjenik direktora te tvrtke Aleksander Medvedev.

"Ovo predstavlja kršenje svih naših ranijih dogovora. Pod ovakvim uvjetima, ne možemo fizički realizirati tranzit plina preko ukrajinskog teritorija", kazao je, a prenosi dpa.

"Ruski plin namijenjen Europi ne prolazi ukrajinskim sustavom plinovoda zbog neprihvatljivih uvjeta tranzita što su ih nametnuli iz Gazproma", izjavio je glasnogovornik ukrajinskoga Naftogaza Valentin Zemljanski, prenio je France presse.

EU za sada ne optužuje

Dotok plina prema Europskoj uniji iz Rusije preko Ukrajine vrlo je slab ili nikakav, ali Europska komisija za sada na želi optuživati ni jednu stranu za nepoštivanje dogovora."Prema informacijama naših promatrača u Rusiji, malo ili nimalo plina ima u plinovodima", rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Prema Europskoj komisiji, Rusija je prema Europi pustila samo 76 milijuna prostornih metara plina i to samo na jednoj ulaznoj točki, što ni izdaleka ne zadovoljava potrebe. "Nismo zadovoljni činjenicom što puna količina plina ne pristiže kroz plinovode", rekao je glasnogovornik Komisije za energetiku Ferran Tarradellas.

Komisija također ističe da promatrači nemaju puni pristup dispečerskim centrima u Moskvi i Kijevu, što je u suprotnosti s dogovorima o raspoređivanju promatrača. (hina/metro-portal)


13.01.2009. 13:57:47
Novi komentar
nužno
nužno