« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAPREDAK TEHNOLOGIJE

Plastika kao vodič mogla bi započeti revoluciju u elektronici

Tehnika ionskog zračenja naširoko se upotrebljavaju u mikroelektroničkoj industriji kako bi se osigurala provodljivost poluvodiča poput silicija,a sad je na red došla i plastika

Plastika dobiva sve veću uzlogu u mikroelektronici
Plastika dobiva sve veću uzlogu u mikroelektronici (Deviantart)
Više o

poluvodiči

,

plastika

,

vodiči

,

elektronika

Plastika koja se koristi kao izolator u električnim kabelima može se pretvoriti u vodiče uz pomoć tankog metalnog filma čime bi se otvorila put prema 'plastičnoj elektronici'. Primjenom vrlo specifične tehnike, istraživači sa Sveučilišta New South Wales mogu izrađivati čvrste, jeftine, fleksibilne i provodljive plastične filmove.

Tehnika ionskog zračenja naširoko se upotrebljavaju u mikroelektroničkoj industriji kako bi se 'podešavala' provodljivost poluvodiča poput silicija, ali svi dosadašnji pokušaji da se nešto slično primijeni na plastičnim filmovima nisu bili pretjerano uspješni i to je tako od 1980-ih do danas, piše časopis ChemPhysChem. „Ono što je (istraživački) tim uspio postići je to da su se ionskim zračenjem podesila svojstva plastičnog filma na način da može provoditi električnu energiju baš poput metala koji se koriste u kabelima i žicama", rekao je Paul Meredith sa spomenutog sveučilišta koji je i proveo istraživanje.

U priopćenju kojeg su dali iz New South Walesa navodi se da se novi materijal može proizvesti s klasičnom opremom koja se koristi u mikroelektronici te da je otporniji na izlaganje kisiku u usporedbi s klasičnim poluprovodljivim polimerima. Sve te prednosti kombinirane u jednom materijalu mogu polimerskim filmovima obrađenim ionskim zrakama osigurati svijetlu budućnost u kontekstu razvitka mekim materijala za primjenu plastične elektronike - to je fuzija trenutne i buduće tehnologije koja bi mogla unijeti svojevrsnu revoluciju u elektronici, zaključuju na kraju istraživači.

23.02.2011. 14:10:00
Novi komentar
nužno
nužno