« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
USPJEH

Plašt za nevidljivost "sakrio" spajalicu

Engleski i danski znanstvenici razvili su plašt nevidljivosti kojim su uspješno sakrili manje predmete

Spajalice
Spajalice (Wikipedia)
Više o

znanost

,

budućnost

,

nevidljivost

,

kalcit

Predmeti koje su znanstvenici do sada uspijevali učiniti nevidljivima bili su izuzetno mali te ih je, sa ili bez plašta, ionako bilo moguće vidjeti samo pod mirkoskopom. 

No, fizičari sa sveučilišta u Birminghamu i Danskoj uspjeli su otići korak dalje i uz pomoć kristala "sakriti" spajalicu - predmet koji je gotovo tisuću puta veći od onih koji su se koristili u prijašnjim eksperimentima.

Plašt nevidljivosti sastojao se od kalcita koji svjetlost lomi u dvije zrake, a zrake se međusobno razlikuju po valnoj dužini i brzini. Predmet koji se nalazi iza kalcita pritom postaje nevidljiv za ljudsko oko. Znanstvenici su umjesto kalcita dosada koristili metamaterijale koji također lome svjetlost, ali mogu "sakriti" samo predmete koji su izuzetno mali (oko milijuntog dijela metra).

"Otkrili smo da veći objekti mogu nestati korištenjem prirodnih materijala, u ovom slučaju minerala", napisao je Shuang Zhang za časopis Nature Communications. Zhang će sa svojim timom dalje razvijati plašt nevidljivosti iza kojeg bi trebali nestajati sve veći predmeti.

"Vjerujemo da od kalcita možemo napraviti plašt nevidljivosti koji će se koristiti za predmete velikih dimenzija i da ćemo tako dobiti nove mogućnosti primjene kalcita", zaključuju znanstvenici.

02.02.2011. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno