« Život
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
STVARNO?

Plačite slobodno, dobro je za vas

Ako ste dežurno rame za plakanje, vjerojatno ćete i sami znati prepoznati kad netko plače zbog sreće, a kad je tuga uzrok suzama

Plakati je nekad dobro
Plakati je nekad dobro (Shutterstock)
Više o

suze

,

plač

,

vrste suza

Plakanje može biti dobra stvar za nas, kažu stručnjaci, no kako zapravo plačemo i na koji način, trebaju nam objasniti znanstvenici.

Treba znati da je plakanje prirodna funkcija - svaka vrsta suza radi nešto drugo. Postoje tri vrste suza - bazalne, refleksne i emocionalne. Aktiviraju se potaknute različitim stimulansima, ali u pravilu sve se formiraju na isti način.

Bazalne suze - povezane su s tim što je između naše očne jabučice i očnog kapka suzna žlijezda. Ona odvodi i dovodi suze i njen je posao da rožnica bude podmazana.

Emocionalne suze - idu same od sebe. One koje krenu kada gledate film u kojem umre pas. Njih ne možete kontrolirati. Srce vam počinje jače kucati, znoj će vas obliti i počet ćete plakati. U tim suzama nalazi se stresni hormon ACTH.

Refleksne suze - recimo, to se događa kada nam u oko uđe dim, mušica ili primjerice režemo luk. Kada se to dogodi rožnica šalje u mozak znak da se ona mora više podmazati.

Kako god bilo, plačite - to nije samo za curice!

10.10.2016. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno