« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
RASKID

Pjongjang zbog UN-ove osude napušta pregovore

Sjeverna Koreja istupila je iz pregovora i najavila otvaranje napuštenih nuklearnih postrojenja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UN

,

Sjeverna Koreja

,

nuklearni program

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

napuštanje pregovora

Sjeverna Koreja će napustiti šestostrane pregovore o denuklearizaciji i nastaviti svoj program nuklearnog naoružanja, u reakciji na osudu Vijeća sigurnosti UN-a zbog njezinog nedavnog lansiranja rakete, izvijestila je u utorak službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je oštro odbacile odluke Vijeća sigurnosti, navelo je ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje u priopćenju.

"Razgovori između šest strana o denuklearizaciji se više ne održavaju", dodalo je ministarstvo i objasnilo da više "nikada neće sudjelovati na takvim razgovorima te da se ne osjećaju vezanima nikakvom odlukom donesenom u sklopu razgovora".

Ministarstvo nastavlja da će poduzeti mjere za otvaranje napuštenih nuklearnih postrojenja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je jednoglasno osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, rekavši da je ono protivno UN-ovoj zabrani, te zatražilo provedbu postojećih sankcija protiv Pyongyanga.

Moskva je izrazila žaljenje zbog odluke Sjeverne Koreje da napusti pregovore o denuklearizaciji, rekao je u utorak glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova i pozvao Pjongjang na nastavak pregovora, prema glasnogovorniku ministarstva, prenosi agencija Ria-Novosti. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 11:00:17
Novi komentar
nužno
nužno