« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NIKAD MIRA

Pitanje naseljavanja ugrožava pregovore Izraela i Palestine

Izraelci ne žele produžiti moratorij na izgradnju naselja, a Palestinci prijete da će prekinuti pregovore ako se izgradnja nastavi

Mahmud Abas
Mahmud Abas (Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

mirovni pregovori

,

Opća skupština UN-a

,

izgradnja naselja

,

Boštjan Cesar

Pitanje izraelskog naseljavanja palestinskih područja moglo bi potpuno blokirati izraelsko-palestinske pregovore. "Pregovori će trajati dok je naseljavanje zaleđeno, ali nisam spreman pregovarati ako se ono nastavi", rekao je u ponedjeljak palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Abas će pred Općom skupštinom UN-a održati važan govor o mirovnom procesu i nastojanjima da se završi izraelska okupacija palestinskih područja od 1967. i stvori neovisna palestinska država.

Novi izravni izraelsko-palestinski mirovni pregovori počeli su 2. rujna u Washingtonu nakon dvogodišnjeg prekida zbog izraelske ofenzive na Pojas Gaze potkraj 2008. Zbog prijeporna moratorija na izgradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali, koji istječe 26. rujna, između dviju strana vladaju napetosti.

Izraelci ne žele produžiti moratorij na izgradnju naselja, a Palestinci upozoravaju da će prekinuti pregovore ako se nastavi izgradnja.(hina/metro-portal)

20.09.2010. 19:35:00
Novi komentar
nužno
nužno