« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
IZRAEL

Pitanja i odgovori o eskalaciji na Bliskom istoku

Nakon ubojstva tri mlada Izraelca na Zapadnoj Obali svakim danom raste napetost između Izraela i Palestinaca

Što se opet kuha na Bliskom istoku
Što se opet kuha na Bliskom istoku (Arhiva)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

Zapadna obala

,

Bliski istok

,

sukob

,

Palestinci

Zašto Izrael napada ciljeve u Pojasu Gaze?

Zato što Izrael želi zaustaviti raketne napade iz Pojasa Gaze i oslabiti radikalni Hamas. U noći na utorak (8.7.) su snage sigurnosti napale oko 50 ciljeva u Pojasu Gaze, među kojima su očigledno bile i kuće militantnih članova Hamasa.

Osim toga, vojska je gađala i rampe za lansiranje raketa i kampove za obuku, kaže glasnogovornik izraelske vojske. U tim napadima je, kako javlja palestinsko Minstarstvo zdravstva, ubijeno 11 Palestinaca, a više od 80 ih je ranjeno. I u noćašnjim (9.7.) napadima je ubijeno 25 ljudi, a više od 130 osoba je ranjeno. Prethodno je Hamas preuzeo odgovornost za raketne napade iz Pojasa Gaze na izraelska područja.

Najnoviji sukobi u Pojasu Gaze su najgori od osmodnevnog rata 2012. između Izraela i Hamasa.

Tko je izazvao aktualne napetosti?

12. lipnja su na Zapadnoj Obali oteta trojica izraelskih tinejdžera. Dva tjedna kasnije su pronađeni mrtvi. Izraelska vlada je Hamas proglasila odgovornim. Za vrijeme potrage za počiniteljima izraelska vojska je ubila šestoro Palestinaca. Oko 420 ih je uhićeno - riječ je uglavnom o članovima Hamasa. U noći prošle srijede (2.7.) ubijen je jedan palestinski mladić u blizini Jeruzalema - očigledno iz osvete. Uhićeno je šest osumnjičenika židovskog podrijetla. Prema pisanju medija, tri uhićenika su priznala okrutno ubojstvo mladog Palestinca.

U kakvim političkim okolnostima se dogodio zločin?

Još prije ubojstva trojice mladih Izraelaca odnosi između palestinske i izraelske vlade su bili napeti. Krajem travnja su radikalni Hamas i umjererni Fatah objavili kako ubuduće žele zajednički upravljati palestinskim područjima. Početkom lipnja je nova zajednička vlada položila prisegu. Ta prijelazna vlada sastavljena je od 17 ministara, stručnjaka koji ne pripadaju ni Hamasu niti Fatahu. Predsjednik Mahmoud Abbas je najavio da će nova vlada priznati mirovne sporazume potpisane s Izraelom. Izrael je kritizirao formiranje ovakve vlade, a premijer Netanjahu je rekao kako Abbas ne može istovremeno sklopiti mir i s Hamsom i s Izraelom, budući da Hamas poziva na uništenje Izraela. Netanjahu je Hamas usporedio s Al Kaidom.

Prijeti li nova eskalacija nasilja?

Izrael ne isključuje ni mogućnost kopnene ofenzive u Pojasu Gaze. Izraelski ministar obrane Moše Jaalon rekao je u utorak (8.7.): "Mi se spremamo za bitku protiv Hamasa koja neće biti okončana za nekoliko dana." Izraelske vlasti su preporučile građanima u blizini Pojasa Gaze da se zadržavaju u blizini skloništa, te su također naredile zatvaranje ljetovališta. Jaalon je rekao kako raketne napade na izraelske gradove neće tolerirati. Vojska je spremna da svim raspoloživim sredstvima pokrene akciju protiv Hamsa, kazao je. Vlasti su naredile mobilizaciju 1.500 vojnika iz rezervnog sastava. Izgleda da je kopnena ofenziva neminovna.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Izraelce i Palestince da mirno riješe probleme. "Mir je moguć", napisao je Obama u tekstu za lijevo-liberalni izraelski dnevnik Haaretz. Obje strane moraju biti spremne da preuzmu rizik. "Ako postoji politička volja za ozbiljnim pregovorima, SAD je spreman preuzeti svoju ulogu." Američki predsjednik je još ranije osudio, kako je rekao, "besmisleno" ubojstvo tri mlada Izraelca, ali i pozvao da se ne poduzimaju koraci koji bi mogli dovesti do "destabilizacije".Kako reagira međunarodna zajednica?

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je upozorio opasnost od daljnje spirale nasilja na Bliskom istoku. On je rekao da Izrael ima potpuno "pravo zaštititi svoje građane od raketnih napada". Steinmeier se nada da će sve strane uvidjeti da se "mora spriječiti vojni sukob koji bi mogao izmaći kontroli".

Piše: A. Allmeling/K. Knipp/S. Savić/DW
12.07.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno