« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TKO JE KRIV?

Piloti zbog pritiska političara slijetali u Smolensk iako su uvjeti bili nepovoljni

Tupoljev 154 koji je prevozio predsjednika Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju i ostale visoke dužnosnike, srušio se 10. travnja pri pokušaju slijetanja u Smolensku

Nesreća u Smolensku
Nesreća u Smolensku (YouTube)
Više o

nesreća

,

Lech Kaczynski

,

zrakoplov

,

zrakoplov tupoljev 154

Visoki poljski dužnosnici, uključujući i samog predsjednika Lecha Kaczynskog, radili su psihološki pritisak na pilote poljskog predsjedničkog zrakoplova koji se u travnju srušio u Rusiji, a jedan od njih, zapovjednik ratnog zrakoplovstva, bio je pod utjecajem alkohola, doznaje se u srijedu iz objavljenih završnih rezultata službene ruske istrage o toj nesreći, prenosi Hina.

"Nazočnost zapovjednika ratnog zrakoplovstva i šefa protokola u pilotskoj kabini - i očekivana negativna reakcija glavnog putnika (predsjednika Kaczynskog) na moguću odluku o odgodi slijetanja - stvorili su pritisak na pilote da pokušaju sletjeti iako uvjeti nisu bili povoljni", izjavila je Tatjana Anodina, voditeljica Ruskog međuvladinog zrakoplovnog odbora (IAC) na konferenciji za medije.

"Pilot je znao da ne bi trebao pokušavati slijetanje u tako lošim vremenskim uvjetima, ali je postojao snažni pritisak da se taj zrakoplov prizemlji", dodala je. Po zvučnoj snimci iz pilotske kabine, jedan od članova posade je kazao da će predsjednik Kaczynski "poludjeti" ako odustanu od slijetanja. Anodina je također dodala da je u krvi načelnika poljskog ratnog zrakoplovstva, generala Andrzeja Blasika, bilo 0,6 promila alkohola. Tupoljev 154 koji je prevozio predsjednika Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju i ostale visoke dužnosnike, srušio se 10. travnja pri pokušaju slijetanja u Smolensku na zapadu Rusije, kada je vidljivost zbog guste magle bila vrlo slaba. Svi putnici i članovi posade su poginuli.

Anodina je objasnila da je zrakoplov pokušao sletjeti usprkos "više puta ponavljanim informacija o meteorološkim prilikama koje su bile jako loše". Podsjetila je da je ekipi zrakoplova predloženo da slete u drugu zračnu luku. Poljski predstavnik u odboru Edmund Klich je dodao da su piloti ignorirali automatska upozorenja u kabini "terrain ahead" i "pull up", odnosno zanemarili su upozorenja da su preblizu zemlje i da moraju podići zrakoplov na veću visinu. Poljski predsjednik je trebao nazočiti svečanostima obilježavanja 70. godišnjice sovjetskog pokolja 22 tisuće poljskih časnika u Katinu, kod Smolenska, tijekom Drugog svjetskog rata.

12.01.2011. 14:20:00
Novi komentar
nužno
nužno