« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KRAĐA UMJETNINA

Picassova umjetnička djela najtraženija roba na crnom tržištu

Ako ste se ikada zapitali čije se umjetnička djela najviše kradu, odgovor je Picassova s preko tisuću nestalih umjetnina, a lopovima se sviđaju i Lawrence, Chagall, Appel i Dali

Više o

Pablo Picasso

,

Salvador Dali

,

krađa umjetnina

,

Marc Chagall

,

Andy Warhol

,

umjetnička djela

Jedan od najistaknutijih slikara 20. stoljeća, Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, ili kraće Pablo Picasso je toliko zanimljiv lopovima da se oko 17 posto od njegovi šest tisuća umjetnina smatra ukradenima.

Tih 17 posto ne izgleda puno sve dok se ne uobliči u brojeve. Trenutno policijske snage diljem svijeta tragaju za 1.147 Picassovih slika, što je više nego duplo od sljedećeg umjetnika na listi najtraženijih umjetnina na crnom tržištu, piše Daily Mail.

Većina od 557 nestalih umjetničkih djela  američkog umjetnika Nicka Lawrencea iščeznulo je u jednoj noći 2004. godine, no brojka je dovoljno velika da je zauzeo drugo mjesto na listi. Nestalih 516 umjetničkih djela stavilo je Marca Chagalla na treću poziciju, četvrto mjesto je pripalo nizozemskom slikaru i kiparu Karelu Appelu sa 505 ukradenih djela. Zbog jedne umjetnine manje, 504, Salvador Dali je pozicioniran na peto mjesto.

Podatke je prikupila i objedinila kompanija The Art Loss Register koja se bavi kako registracijom umjetničkih djela tako i potragom za nestalim ili ukradenim umjetninama.

Oko 40 posto krađa dogodilo se na tlu Velike Britanije, 16 posto u SAD-u, a ostatak umjetnina je nestalo iz galerija ili privatnih kolekcija diljem svijeta.

Stručnjaci smatraju da postoji dvije vrste lopova, oni koji u provalama slučajno nabasaju na umjetninu koju onda prodaju za sitne novce bilo antikvarijatima ili sajmovima, te profesionalci koji kradu ciljano, odnosno po narudžbi.

Evo top 10 najpopularnijih umjetnika na crnom tržištu:

1. Pablo Picasso - 1,147

2. Nick Lawrence - 557

3. Marc Chagall - 516

4. Karel Appel - 505

5. Salvador Dali - 505

6. Joan Miro - 478

7. David Levine - 343

7. Andy Warhol - 343

9. Rembrandt - 337

10. Peter Reinicke - 336

28.01.2012. 13:28:38
Novi komentar
nužno
nužno