« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Picassov dvorac bit će otvoren za posjetitelje

Umjetnikov dom
Umjetnikov dom
Više o

Pablo Picasso

,

Picasso

Publika će dobiti priliku zaviriti u dom Pabla Picassa 35 godina nakon smrti slavnog umjetnika. Njegov dvorac u selu Vauvenarguesu na jugu Francuske, kako prenosi net portal, bit će otvoren za posjetitelje. Picasso je pokopan na imanju tog dvorca iz 1257. godine, što ga je kupio 1958. Dvorac je najprije pripadao nadbiskupu Aixa-an-Provencea, a 1722. ga je Louis XIV. dao izvjesnom Josephu de Clapiersu za odanu službu tijekom kuge 1720. godine.

Catherine Hutin, kći posljednje Picassove žene Jacqueline Rogue i sadašnja vlasnica posjeda, otvara dvorac na šest mjeseci kako bi zainteresirani mogli vidjeti kako je živio Picasso. Slikarev atelje onakav je kakvim ga je ostavio, u spavaćoj sobi još uvijek se nalazi isti namještaj, a tu su i mandolina koja se pojavljuje na nekoliko slika, te mural što ga je Picasso naslikao u kupaonici.

Otvorenje dvorca poklapa se s izložbom ‘Picasso - Cézanne, le Soleil en Face’ koja će se od svibnja do rujna ove godine održavati u muzeju Granet u Aix-en-Provenceu. (Metro)

02.03.2008. 22:24:47
Novi komentar
nužno
nužno