« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nagomilani dugovi

Pevec u rukama kreditora, budućnost neizvjesna

Nekad uspješno hrvatsko poduzeće je u fazi restrukturiranja kako ne bi završilo u stečaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo, CROPIX)
Više o

Pevec

,

Novi Pevec

,

propast Peveca

,

bankrot Peveca

,

budućnost Peveca

Ugledna revizorska kuća KPMG osmislila je projekt restrukturiranja Peveca, koji je zbog nagomilanih dugova završio u rukama kreditora.

Prema informacijama Večernjeg lista, poduzeće bi od nepotrebnih poslova trebao počistiti novi menadžer Damir Firšt, dugogodišnji čelnik uprave Metroa Cash and Carry Hrvatska

Pevec bankama i dobavljačima duguje oko 1,9 milijardi kuna. Od toga 1,5 milijardi duguje bankama, Hypo banci koja je financirala transport, te Erste i RBA koje su kreditirale trgovinu.

Kako poduzeće ima dovoljno imovine i potencijala, bankari vjeruju da će namiriti svoja potraživanja i spasiti trgovačku djelatnost tvrtke koja će promijeniti naziv u Novi Pevec.

Neizbježno je izdvajanje transporta s voznim parkom od preko 500 kamiona, koje će preuzeti vozači na leasing kako bi Hypo banka prenijela dugove Peveca na njih i vratila uloženi novac.

RBA i Erste banka svoj kapital u Pevecu pokrile su nekretninama koje se i u sadašnjim lošim tržišnim uvjetima mogu uspješno unovčiti.

Zdravko Pevec i njegova supruga Višnja koji su poduzeće doveli do uspjeha, ali i u trenutnu kriznu situaciju, više nemaju moć odlučivanja. Moguće je da ostanu i bez dijela osobne imovine, ukoliko su je navodili kao jamstvo u ugovorima.

Iako je cilj restrukturiranja spas trgovačkog biznisa Peveca, budućnost poduzeća i njegovih radnika vrlo je neizvjesna.

02.10.2009. 20:24:44
Novi komentar
nužno
nužno