« Život
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Petina djece boji se škole

Prema mišljenju stručnjaka, čak dvadeset posto djece strahuje od početka školske godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zrinx)
Više o

osnovna škola

,

prvi dan škole

,

strah od škole

Iako su strahu najpodložniji prvašići, koji se boje hoće li naći prijatelje i kako će ih druga djeca prihvatiti, i iskusni školarci imaju svoje traume s kojima se moraju boriti. No, kako djeca rijetko govore o takvim stvarima, brojka bi mogla biti i veća.

Prema istraživanju austrijske pedagogice Marie Luise Doblhofer iz gimnazije u Welsu, najučestaliji simptomi straha od škole su bolovi u trbuhu, glavobolja, povraćanje, utučenost, agresija ili depresija. Najčešći uzrok je strah da neće ispuniti očekivanja ili da će se nečime osramotiti pred razredom.

Problem predstavljaju, naravno, i želje roditelja koji vrlo često odabiru pogrešne škole za svoju djecu i prevelika očekivanja koja se postavljaju pred mališane. Nije rijedak slučaj i da roditelji vlastiti strah koji su imali od škole prenesu na svoje potomke.

Strah od škole javlja se u raznim situacijama, a najčešći je kod učenika koji su ušli u pubertet, tj. djece u dobi od 12–14 godina. Djevojčice su izloženije bojazni od dječaka, barem tako zaključuju pedagozi, no moguće je da je to privid jer su djevojčice otvorenije i lakše razgovaraju o svojim osjećajima.

Pravi lijek protiv straha ne postoji, no roditelje se poziva da češće razgovaraju s djecom, potrude se približiti mladeži u osjetljivom razdoblju puberteta i na taj način odagnaju strah. Ponekad je dovoljno čak i razgovarati s vršnjacima, koji će svojim prihvaćanjem djece takvom kakva jesu najučinkovitije pomoći.

Preporuka je obratiti pažnju na simptome i ukoliko nisu posljedica neke bolesti shvatiti ih kao upozorenje da nešto nije u redu, i riješiti problem posvećivanjem dovoljne pažnje djetetu. (METRO)

21.08.2008. 20:27:20
Novi komentar
nužno
nužno