« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PUT OKO SVIJETA

Peti rođendan Google Eartha - istražite svijet putem računala

VIDEO I GALERIJA - Google Earth nam već pet godina besplatno približava Zemlju, zvijezde i Mjesec

Mount Everest
Mount Everest (MWN)
Više o

Mount Everest

,

putovanja

,

Google Earth

,

tehnologija

,

virtualno putovanje

Nekada smo druge krajeve svijeta mogli istraživati samo kada bismo fizički otputovali na određeno mjesto. Danas se 700 milijuna ljudi može popesti na Mount Everest iz dnevne sobe - Google Earth slavi peti rođendan.

Kat Brooks, autorica špijunskih romana, mora biti dobro upoznata s lokacijama u kojima se odvija radnja njenih radova kako bi atmosferu mogla vjerno dočarati čitateljima. Umjesto da vrijeme i novac troši na put oko svijeta, Brooks mjesta radnje istražuje putem interneta.

"Nedavno sam morala pronaći neboder u Beču. Podaci koje sam imala su mi govorili da uz Dunav ne postoji niti jedan neboder, ali sam ga pomoću Google Eartha ipak pronašla", objašnjava autorica koja se redovito služi servisom.

>>Najbolje internet stranice za virtualna putovanja

5 najposjećenijih mjesta putem Google Eartha:
Area 51
Mount Everest
Grand Canyon
Bijela kuća
Kineski zid

Manager Google Eartha

"Goole Earth omogućuje ljudima da krenu na virtualno putovanje putem svojih računala i smartphonea. Naravno da postoji velika razlika između pravog i virtualnog putovanja, ali osobe koje si prava putovanja ne mogu priuštiti sada barem imaju priliku vidjeti kako svijet izgleda", kaže Peter Birch, manager Google Eartha i dodaje: "Alat je vrlo koristan pa su gradovi počeli označavati područja na kojima je izraženiji kriminal, a prije nego što iznajmite kuću na plaži, možete provjeriti nalazi li se ona doista uz more."

Program poput Google Eartha prije 15 godina bio bi nezamisliv - grafičke kartice računala prosječnih korisnika ne bi bile u stanju podnijeti svijet u tri dimenzije. Snimke dolaze sa satelita iz zemljine orbite, a Google ih konvertira u format koji je pogodan za računala. Bazu fotografija upotpunjuju i sami korisnici koji svakodnevno postavljaju svoje slike na internet.

Znanje je moć

Uz Google Earth tako danas možemo vidjeti 100 milijuna zvijezda i 200 milijuna galaksija kao i zaroniti u oceane. Nažalost, program ne koriste samo dobronamjerni korisnici već i teroristi. "Znanje je moć, a živimo u svijetu gdje je to znanje dostupno svima što znači da postoje i veliki rizici. Postoje brojne stranice na kojima teroristi mogu prikupiti informacije koje su im potrebne za napad", upozorava James Forest iz američkog ministarstva obrane.

>>Interaktivna karta na Google Earthu prikazuje posljedice zatopljenja

Profesor komunikacija, Alex Halavais, sa Sveučilišta Quinnipiac smatra da je Google Earth omogućio pogled na Zemlju iz 'božje perspektive': "Tehnologija je promijenila način na koji gledamo na svijet pa smo počeli drugačije i razmišljati o njemu. Nepoznata mjesta postala su poznata svakome od nas."

Halavais se ne slaže s panikom koja se digla oko privatnosti na internetu: "Bojati se moraju samo oni koji nešto skrivaju. Ne razumijem zašto bi samo bogati imali privilegiju gledati sve nas putem svojih satelita i drugih tehnologija."

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
07.09.2010. 09:05:00
Novi komentar
nužno
nužno