« Kultura
objavljeno prije 8 mjeseci
INTERVJU

Peter Weisz izlaže u Zagrebu

Izložba „Novomilenijski ciklus Peterea Weisza", otvara se u ponedjeljak, 11. rujna u Klubu Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16 u Zagrebu

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Peter Weisz

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik europskog ugleda, akademski slikar Peter Weisz predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Zagrebu, nakon niza inozemnih izlaganja.

Izložba „Novomilenijski ciklus Peterea Weisza", otvara se u ponedjeljak, 11. rujna u Klubu Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16 u Zagrebu.

Weisz se predstavlja odabranim djelima nefigurativne motivike raznovrsnih oblika, mrlja, ploha, točkica, linija i izrazitog razigranog kolora nanesenog snažnom i impulzivnom gestom.

Gospodine Weisz, izlažete samostalno u Zagrebu, u Klubu Židovske općine.Što posjetitelji mogu vidjeti? Naslov izložbe govori "Novomilenijskom ciklusu Petera Weisza"

- Izložbi je pomogao Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu. međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo...obzirom da je rujan u svijetu proglašen međunarodnim danom židovske kulture... a ja jesam član Udruge likovnih umjetnika Izraela. Naziv  izložbe Novo-milenijski ciklus Petera Weisza sa odličnom recenzijom gđe Branke Hlevnjak (nalazi se i u katalogu izložbe) - najviše govori  o novonastalim djelima... od ekspresivne figuracije do ekspresionističke apstrakcije.

Vaše slikarstvo je doista osebujno.

- To je opća ocjena većine likovnih kritičara, a meni se sviđa da sam prepoznatljiv i da se ne uklapam u nikakve uobičajene standarde. Valjda je to zbog toga što kada radim, radim iskreno, kako se tog momenta zaista i osjećam.

Izraziti kolor je Vaš zaštitni znak.

- U zadnje vrijeme da.... uz kompoziciju boja pojačava i ekspresiju

Radite u ulju najviše.

- Da, pretežito radim u ulju, kojeg često miješam na slici i sa detaljima akrilika.

Koliko je teško danas biti samosvojan, originalan slikar?

- Danas je generalno teško biti umjetnik - ali vjerujem da je to tako i u mnogim drugim profesijama... prema tome ne žalim se.

Slikate više desetljeća, niste se umorili od slikarstva?

- I inače u svom slikarstvu sam kampanjac. Ima perioda kada radim puno... a onda ima i dugih pauza. To je stoga što zbog iskrenosti  radim samo onda kada imam stvarnu potrebu za tim. to je ujedno samovrsna osobna terapija... i stoga mi nije nikada teško kada slikam.

Na čemu trenutno radite?

- Trenutno se odmaram - jer unazad godinu i manje dana bile su mi izložbe u muzeju Varaždin, na Peristilu u Splitu,, u srpnju skupna izložba u Parizu.. i sada je ova zagrebačka. Naravno imam planova i za još neke u skorije vijeme... ali neka to za sada ostane tajna - dok se planovi ne potvrde.

Planovi, izložbe, monografije...?

- Planova uvijek imam... i rado se odazivam na sve pozive... bez obzira na veličinu grada ili ustanove koja me pozove. Prvenstveno to mi pruža mogućnost komunikacije sa novim ljudima i sredinama  a to pak inspirira nove slikrske uradke.

Piše: Miroslav Pelikan
07.09.2023. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno