« Kultura
objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana
IZLOŽBE

Peter Weisz izlaže u Splitu

Weisz izlaže modernu umjetnost, suvremeni likovni izraz u prostoru starom dvije tisuće godina

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

izložbe

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Peter Weisz

Suvremeni likovni umjetnik, slikar i uspješni izlagač na brojnim izložbama diljem svijeta, Peter Weisz, šestog svibnja ove godine predstavljao se s novom samostalnom izložbom u Splitu, na Peristilu u galeriji "Prokultura"u organizaciji bivše ministrice Nansi Ivanišević. Izložba će biti otvorena iduća tri tjedna.

Weisz se odlučio za izbor dvadesetak slika većeg i velikog formata, od 80 x 60, do 140 x 100 i 120 x 100 cm, sve izvedeno u miješanoj tehnici ulja i akvarela. Polovica radova je izbor iz ranijih razdoblja dok drugu polovicu čine noviji radovi.

U prvom planu su i nadalje apstraktni motivi, izvedeni živopisnim, razigranim kolorom u tvorbi vibrirajućeg, ponegdje i uznemirenog volumena, točaka, mrlja, pravaca, ovala, teško odredivih obličja uz poneko uplašeno, zgroženo lice, koje nosi posebnu simboliku, uz tamna tijela i ptice što lebde.

Gust, na trenutke i teško proziran koloristički nanos izgovara polako i teško svoju odavno započetu priču o muci i životu, o svjetlu i radosti, o mraku i nadolazećoj smrtnosnoj tami , o vremenima iza kojih su ostalo samo sjećanja.

Dodatan aspekt pridonijet će zanimanju za ovu izložbu. Naime, Weisz izlaže modernu umjetnost, suvremeni likovni izraz u prostoru starom dvije tisuće godina.

Doista kompleksan i izazovan susret vremena.

Piše: Miroslav Pelikan
07.05.2023. 12:00:00
Novi komentar
nužno
nužno