« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EPIDEMIJA

Peta zarazna bolest poharala vrtiće i škole

Peta zarazna bolest ispraznila je vrtiće, a liječnici u Zaraznoj ne sjećaju se da su u zadnjih 25 godina imali toliko malih pacijenata

Peta zarazna bolest napunila Zaraznu
Peta zarazna bolest napunila Zaraznu (Arhiva)
Više o

liječenje

,

simptomi

,

peta zarazna bolest

,

crvenilo obraza

,

osip

Peta zarazna bolest pojavila se u zagrebačkim vrtićima i školama i počela prazniti klupe i cijele vrtićke grupe. Karakterističan simptom ove, lako prenosive, zarazne bolest je izražen osip, naročito na obrazima pa je liječnici zovu osipom ispljuskanih obraza. 

Pokrivenost osipom i njegova vidljivost variraju tijekom dana i ovise najviše o temperaturi okoline, a djeca reagiraju različito - nekima se pojača na hladnoći, drugima na toplini.

Za vašu informaciju, kad vidite dijete da tako izgleda, ono više nije zarazno tako da nema bojazni da će vaš mališan dobiti petu zaraznu bolest od takvog djeteta. Osip inače traje dugo nakon što je sama bolest prošla. 

Peta zarazna bolest prenosi se kapljično, a počinje blagom temperaturom i bolovima u zglobovima, pa je nije lako ni prepoznati. Bolest se liječi spontano, bez terapije i ostavlja trajan imunitet pa se više ne može dobiti.

Što raditi? Prati ruke i to je to, bez panike.

08.05.2014. 19:02:00
Novi komentar
nužno
nužno