« Fun
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
POGREŠNE INFORMACIJE

Pet stvari kojima su vas učili u školi, a potpuna su izmišljotina

Postoji nekoliko "činjenica" kojima se redovito podučavaju djeca u školama, a nitko već godinama ne čini ništa da se naše klince prestane učiti ovim nebulozama

Fotografija vijesti
Više o

nebuloze

,

školski sustav

,

pogrešne činjenice

,

urbani mitovi

Nitko ne dvoji da je školovanje apsolutno najpametnije ulaganje koje možete napraviti za svoju budućnost. Način na koji se izvodi nastava, broj sati u školi, angažman i plaća profesora kao i mnoge druge stvari čest su predmet različitih diskusija i debata, u koje ovom prilikom nećemo ulaziti. S druge strane, postoji nekoliko "činjenica", da ne kažemo mitova, kojima se redovito podučavaju djeca u školama, a nitko već godinama (pa i desetljećima) ne čini ništa da se naše klince prestane učiti ovim nebulozama. U nadi da ćemo barem malo odškrinuti vrata borbi protiv dezinformacija, donosimo vam najčešće od njih.

1. Sushi je sirova riba

Ovo niste nužno naučili u školi, ali svakako je jedna od „činjenica" koju vrlo često možemo čuti ili pročitati, a pokazuje nedovoljno razumijevanje japanske kuhinje. Naime, sushi je jelo koje se sastoji od riže, povrća i morskih plodova, ali ništa od toga ne mora biti sirova riba. S druge strane, ono što se često brka sa sushijem je sashimi, vrlo svježa riba narezana na tanke kriške, koja se često poslužuje sa sushijem.

2. Sunce je žuto

Vjerovali ili ne, sunce je zapravo bijelo. Razlog zbog kojeg ono nama na Zemlji izgleda žuto jest atmosfera kroz koju prolaze bijele sunčeve zrake. Zbog razbijanja bijele svjetlosti u atmosferi možemo vidjeti čitav niz boja iz spektra, od ljubičaste i plave, pa sve do crvene, ovisno o dobu dana i poziciji sunca na obzoru.

3. Koristimo svega 10 posto našeg mozga

Ova teza potječe uglavnom od slavnog Alberta Einsteina koji ju je izrekao metaforički, što su mnogi onda shvatili doslovno. Ne postoji niti jedan dio našeg mozga koji ne služi nečemu. Čak i dok spavamo, svaki dio mozga u zdrave osobe je aktivan, što je dokazano brojnim znanstvenim istraživanjima. Dobri stari Albert je samo htio reći kako je ljudski mozak spreman naučiti još puno toga, koliko god nam se ponekad čini da nas već boli glava od svih tih silnih informacija.

4. Smjer rotacije vode koja otječe u odvod ovisi o hemisferi

Ovo je nešto čemu nas redovito uče u školama, ali je potpuno pogrešno i spada u domenu urbanih legendi. Naime, „teorija" kaže da se voda koja otječe u odvod na sjevernoj polutki rotira udesno, a na južnoj ulijevo zbog tzv. Coriolisovog efekta. Na rotaciju vode pri istjecanju prvenstveno utječe oblik i nesimetričnost kade, te početno gibanje vode pri početku istjecanja iz kade, dok je učinak Coriolisovog efekta gotovo potpuno zanemariv.

5. Naš jezik ima okusne zone

Krivac za ovakvo shvaćanje osjetila okusa je pogrešni prijevod jednog znanstvenog rada profesora D.P. Haniga iz 1901. s njemačkog na engleski jezik, kojeg je Edwin Boring sa Sveučilišta Harvard preveo previše doslovno. Unatoč manjim razlikama od osobe do osobe, generalno govoreći, sa svakim dijelom našeg jezika možemo osjetiti svaki okus.

25.11.2011. 19:14:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nocna dostava
    26.11.2011. 02:03
    Ovo je zanimljivo.
  2. avatar
    bento
    26.11.2011. 14:15
    nemam komentara.

    pa nešto nas moraju učiti u školi, neće nas učiti baš detalje. ionako dok dođeš na faks saznaš da je pola onog što si dosad naučio bila neistina, ali nije bilo (valjda) jednostavnijeg načina da se to objasni malom vlasniku velikog uma
  3. avatar
    mariah
    20.12.2011. 16:02
    ...ipak, nije loše staviti tabletu na vrh jezika (jer su često gorke) kada se treba progutati, što zbog lakšeg gutanja, što jer se gorko stvarno prije osjeti na stražnjem dijelu jezika i onda se ne može gutati ..
Novi komentar
nužno
nužno