« Sport
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
GENIJALCI

Pet najboljih veznjaka u 21. stoljeću

Kad gledamo tko je bio velik u ovo stoljeću, knjiga je spala na 5 slova - dva Španjolca, Talijan, Francuz i - Hrvat

Iniesta je čudo
Iniesta je čudo (Arhiva)
Više o

Luka Modrić

,

Zinedine Zidane

,

Andrea Pirlo

,

Xavi Hernandez

,

Andres Iniesta

,

vezni red

,

veznjaci

Vidjeli smo podosta veznjaka svjetske klase u 21. stoljeću. Vidjeli smo maestre veznog reda svih oblika, stilova i veličina u ovom tisućljeća. Od regista (zadnji vezni) preko trequartista (prednji vezni) do veznjaka „box-to-box", u posljednje vrijeme ne nedostaje kvalitetnih veznjaka. Napadači bi mogli biti ti koji redovito kradu šou, ali opće je poznato da su veznjaci neopjevani heroji. Uostalom, vezni red je kralježnica nogometne momčadi i ako je kralježnica slaba, momčad je vrlo ranjiva.

Na primjeru našeg Luke Modrića vidimo koliko kvalitetan veznjak znači ekipi, a bez njegovog doprinosa, Real ne bi iznenadio mnogobrojne kladionice, poput 22bet, i stigao sve do finala Lige prvaka.

U nastavku vam donosimo popis pet najboljih nogometnih veznjaka 21. stoljeća...

5. Andrea Pirlo

Andrea Pirlo bio je oličenje smirenosti na nogometnom igralištu. Talijanski reprezentativac „vukao je konce" igre svoje momčadi kao rijetko tko u posljednjih 20-ak godina. Jedan je od najboljih tehničara u povijesti ovog sporta i činilo se da ima svo vrijeme svijeta svaki put kad bi dobio loptu. Pirlo je veći dio svoje karijere igrao kao regista, a njegov raspon dodavanja, vizije i izvrsne tehnike učinili su ga neumoljivim igračem sredine terena. Talijanska ikona igrala je za milanski Inter, Milan i Juventus, tri najveća talijanska kluba.

Osim umijeća igranja, Pirlo je i jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca modernog doba. Godine 2006. osvojio je Svjetsko prvenstvo u nogometu s Italijom, iako kladionice kao Bet365 to nisu očekivale, a još je uzeo šest naslova u Serie A i dva naslova Lige prvaka te je, stoga, jedan je od najtrofejnijih talijanskih nogometaša u povijesti.

4. Xavi

Xavi je jedan od najvećih igrača koje je slavna Barcelonina akademija, La Masia, ikada proizvela. Jedan od najvećih razigravača u povijesti igre, Xavi, bio je „motor" Barcelone i španjolske reprezentacije, dvije ekipe koje su dominirale nogometom u kasnim 2000-ima. Xavi je sa Španjolskom i Barcelonom osvojio sve što se može osvojiti u svijetu nogometa. Uz Sergija Busquetsa, Xabija Alonsa i nevjerojatnog Andresa Iniestu, Xavi je orkestrirao sredinom igrališta.

Xavi je vjerojatno najveći zadnji vezni svih vremena. Nitko nije bio tako dobar u diktiranju igre iz dubine kao španjolski veznjak. Znao je manipulirati i stvarati prostor kao rijetko tko u povijesti. Bio je izvrsni razigravač, a njegove dobro odmjerene lopte i dijagonale teško da možemo usporediti s nekim drugim nogometašem. Xavi je u karijeri osvojio jedno svjetsko prvenstvo, dva europska prvenstva, četiri naslova Lige prvaka i čak osam naslova LaLige.

3. Luka Modrić

Vrijeme je da čitavi svijet prizna pravu veličinu Luke Modrića. Smiješno je osvrnuti se na to kako je Modrić proglašen najgorim transferom tijekom 2012. godine u anketi španjolskog dnevnika Sport. Hrvatski reprezentativac od tada je svoje ime urezao u anale španjolskog nogometa. Modrić je jedini igrač uz Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji je osvojio Zlatnu loptu u posljednjih 14 godina. Početkom te 2018. godine rijetko tko je mislio da Luka može prekinuti njihovu dominaciju. Otkad je klađenje sve popularnije, hrvatski veznjak svake je godine u konkurenciji za osvajača Zlatne lopte, a to je slučaj i ove. Odigrao je veliku ulogu u sve četiri osvojene Lige prvaka Real Madrida u posljednjem desetljeću.

Modrić je sve svoje kritičare sveobuhvatno ušutkao, a oni koji su ga minirali sada mu bacaju cvijeće pred noge. Unatoč tome što je u 37. godini života, Modrić je jedan od dva najvažnija igrača Real Madrida, ekipe koja će krajem mjeseca loviti 14. naslov elitnog europskog natjecanja. Luka je tehnički nadaren veznjak čija je nestvarna vizija u rangu s njegovim nevjerojatnim dometom dodavanja. Modrić ima tehničku vještinu odigravanja pasova koji su mnogim njegovim protivnicima gotovo nezamislivi. Čini se da će hrvatski „Maestro" još nekoliko godina u svom spremniku imati snage i zahvalni smo mu na tome.

2. Zinedine Zidane

Zinedine Zidane je vjerojatno najelegantniji veznjak svih vremena. Bio je tako „gladak" s loptom pod nogama da se činilo da klizi po nogometnom igralištu. Dovoljno je reći da bi „Zizou" bio na vrhu ove liste da je odlučio igrati nogomet malo duže u 21. stoljeću. Zidane je tri puta bio proglašen za FIFA-inog igrača godine, 1998., 2000. i 2003. godine. Bio je fenomenalan za francusku reprezentaciju, doveo ih je do titule na Svjetskom prvenstvu 1998. prije nego što je dvije godine kasnije osvojio Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj.

Zidane je lebdio kroz područja sredine terena i kretao se gracioznošću gazele. S lakoćom je „plesao" pored obrambenih igrača. Zidaneova karijera završila je bez posebne svečanosti. Prekinuo ju je nakon što je glavom udario Marca Materazzija u finalu Svjetskog prvenstva 2006. koje je Francuska izgubila na jedanaesterce od Italije. Ipak je zabio jedini gol Francuske na utakmici prije nego što je otišao posljednji put s terena...

1. Andres Iniesta

Najtrofejniji španjolski igrač u povijesti, Andres Iniesta, vjerojatno je najveći veznjak 21. stoljeća. Zabio je pobjednički gol u trijumfu Španjolske na Svjetskom prvenstvu 2010. i bio je vitalni kotačić u momčadi koja je uzastopno osvajala Europska prvenstva 2008. i 2012. godine. Iniesta je jedan od najboljih driblera koje je ovaj sport ikada vidio. Čvrsta kontrola, agilnost i taktička inteligencija bivšeg veznjaka Barcelone učinili su ga potpuno nedostižnim.

Iniesta je, također, jedan od najboljih dodavača moderne ere i koliko god situacija bila gužvasta ili tijesna, gotovo je uvijek uspio pronaći put. Španjolski vezni maestro također je bio neumoran radnik i posjedovao je sposobnost povratka posjeda unatoč svojoj lakšoj građi. Uz Xavija i Sergija Busquetsa, Iniesta je nekoliko godina dominirao sredinom terena u Barceloni.

Bio je i čovjek za velike utakmice. Postigao je pobjednički gol Španjolske u finalu Svjetskog prvenstva 2010. protiv Nizozemske. Također je pružio asistenciju u finalima Lige prvaka 2009., 2011. i 2015. godine.

Odnedavno 38-godišnjak, Iniesta je trenutno kapetan japanskog Vissel Kobea.

17.05.2022. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno