« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
zlouporaba položaja

Pet HEP-ovaca olakšalo tvrtku za 670 tisuća kuna

Osumnjičeni su fiktivno zaposlili Radu Buljubašića i povlašteno mu prodali stan

(Arhiva)
Više o

HEP

,

radnici HEP-a

,

Rade Buljubašić

,

Ivan Mravak

,

afera HEP

Petoricu djelatnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) policija je osumnjičila da su to javno poduzeće oštetili za gotovo 700.000 kuna jer su Radi Buljubašiću omogućili da protekle četiri godine prima plaću, iako nije dolazio na posao, te mu po povlaštenoj cijeni prodali stan.

Buljubašić je bivši član HDZ-a koji je sredinom kolovoza ove godine isključen iz te stranke, nakon što su mediji otkrili da prima plaću kao zaposlenik HEP-a, a u stvari radi u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

Na zahtjev zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva tada je pokrenuta policijska istraga kojom je, kako je danas priopćilo Ravnateljstvo policije, utvrđena osnovana sumnja da su petorica djelatnika HEP-a u slučaju Buljubašić zlouporabila položaj i ovlasti.

U policiji nisu željeli otkriti njihov identitet, niti dužnosti koje obnašaju u HEP-u, nego su samo objavili da je riječ o osobama u dobi od 55, 52, 67, 50 i 42 godine.

Navodno se radi, uz predsjednika Uprave Ivana Mravka, o direktoru HEP proizvodnje Željku Doriću, direktour direktcije za kadrovske i pravne poslove HEP-a Antunu Crniću, direktoru pogona elektra-toplana Zagreb Mladenu Belji i rukovoditelju službe pripreme i održavanja Aleksandru Berniku.

Njih se tereti da su od svibnja 2006. do kolovoza 2009. zajednički i dogovorno Buljubašića formalno rasporedili u jedan od proizvodnih pogona HEP-a, iako on nije dolazio na posao. Terete se i da su mu omogućili kupnju stana po povlašteno nižoj cijeni, tako da su s njim prvo zaključili ugovor o najmu tog stana, a potom mu ga i prodali.

Sumnjiče se i da su mu omogućili korištenje službenog mobitela uz naknadu dijela troškova, iako na to nije imao pravo.

HEP je tim nezakonitostima, tvrde u policiji, oštećen za više od 670.000 kuna.

Protiv osumnjičenih podneseno je posebno izvješće zagrebačkom tužiteljstvu.

Rade Buljubašić povratnik je iz Australije, gdje je bio predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda. U domovinu se vratio 2006. te je odmah zaposlen u HEP-u.

Po vlastitom priznanju, objavljenom u medijima, stan i posao obećani su mu nakon što je uz Branimira Glavaša i ostale, Ivi Sanaderu omogućio unutarstranačku pobjedu nad Ivićem Pašalićem.

Novinarima je priznao da je na plaći u HEP-u te da je nekoliko dana tamo, a nekoliko u HDZ-u, gdje se brinuo za članstvo stranke u kojoj je bio član Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća.

(HINA/Metro-portal)

18.09.2009. 18:23:34
Novi komentar
nužno
nužno