« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Ostavština Inka

Peru će tužiti Yale zbog Macchu Picchua

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Inke

,

Macchu Picchu

,

Hiram Bingham

,

carstvo Inka

Ekspedicija američkog sveučilišta koja je pred gotovo stotinu godina otkrila drevni grad Inka u peruanskim brdima izvor je problema koji traje već desetljećima.

List El Peruano prenosi da će ministar pravosuđa imenovati tužitelja koja će u ime peruanske vlade podići tužbu protiv sveučilišta iz New Havena u saveznoj državi Connecticut.

List ne navodi kada će i gdje tužba biti podignuta.

Glasnogovornik Yalea Thomas Conroy kaže da to nije nikakva novost za sveučilište.

"To je, naravno, razočaravajuće, jer smo imali vrlo pozitivan sastanak s ministrom vanjskih poslova i očekivali smo nastavak razgovora", rekao je.

Dodao je da Yale i dalje vjeruje da je "suradnja najbolji način da se zadovolje svi interesi vezani za arheološki materijal koji je u Macchu Picchu pronašao Hiram Bingham".

Peru je 2006. godine zatražio povrat kolekcije rekavši da se nikada nije odrekao vlasništva nad tisućama keramičkih predmeta, tekstila i kostiju koje je profesor Bingham otkrio 1911. godine.

Peru i Yale već su bili postigli sporazum 2008. godine, no on je propao zbog spora oko toga na koji način bi trebalo vratiti brojne artefakte.(hina/metro-portal)

10.11.2008. 07:24:06
Novi komentar
nužno
nužno