« Svijet
objavljeno prije 16 godina

Pentagon o slanju pojačanja u Afganistan i smanjenju snaga u Iraku

Robert Gates, američki ministar obrane
Robert Gates, američki ministar obrane (Reuters)
Više o

Irak

,

američke snage u Iraku

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

Mike Mullen

,

Pentagon

Američki ministar obrane Robert Gates i zapovjednik združenog stožera, admiral Mike Mullen, u srijedu su izrazili spremnost za upućivanje dodatnih američkih snaga u Afganistan do kraja godine, uz istodobnu najavu dodatnog smanjivanja kontingenta u Iraku na jesen.

"Radimo na tome da izvidimo mogućnosti za slanje dodatnih snaga, i to bolje prije nego kasnije", rekao je Gates na briefingu u Pentagonu, ističući kako za sada nije donesena konačna odluka ili preporuka o tome.

Američke snage i postrojbe NATO-a u Afganistanu suočavaju se sa sve snažnijom pobunom, posebno uz granicu s Pakistanom, a vojni dužnosnici ocjenjuju da bi pojačanja imala značajan utjecaj na suzbijanje nasilja.

Admiral Mullen, koji se nedavno sastao s američkim zapovjednicima u Afganistanu, rekao je kako oni jasno žele još postrojbi.

"To je teža borba, složenija borba, i oni trebaju više postrojbi kako bi postili dugoročni učinak koji žele", rekao je Mullen na briefingu.

"Neću reći da je vojni napredak u Iraku došao do točke s koje nema povratka, ali sigurnost je neupitno znatno bolja. Ako se ti trendovi nastave, očekujem da ću početkom jeseni moći ministru i predsjedniku predložiti daljnje smanjivanje snaga", admiral Mike Mullen,
zapovjednik združenog stožera
Zapovjednik združenog stožera, također je istaknuo kako se tijekom nedavnog posjeta Iraku uvjerio da su uvjeti bolji od očekivanog, te kako će vjerojatno predložiti smanjenje snaga.

Jačanje američkog kontingenta u Iraku, započeto prije 18 mjeseci, je završilo. Ovih je dana 2. brigada 3. pješačke divizije, posljednja od pet dodatnih borbenih brigada upućenih početkom 2007., napustila Irak.

Iako je strategija slanja pojačanja službeno završila, u Iraku je i dalje oko 150.000 američkih vojnika, ili 15.000 više nego prije slanja pojačanja. U Iraku se sada tehnički nalazi 13 brigada Kopnene vojske i dvije Marinskog korpusa, isto kao i prije slanja pojačanja, no ukupni kontingent je za oko 10 posto brojniji nego u siječnju 2007. (HINA/METRO)

17.07.2008. 01:35:23
Novi komentar
nužno
nužno