« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Parkirališta i prometne veze za Podsused

Nevladina udruga želi promovirati baštinu Podsuseda

Više o

Podsused

Nekad izletničko mjesto Zagrepčana, Podsused je danas poprilično devastirano i zapušteno područje koje zahtijeva urgentnu pomoć Gradske uprave.

Udruga EKO-2000 zalaže se za revitalizaciju Podsuseda kao izletničkog odredišta, za što je potrebno prethodno restaurirati njegovu povijesnu jezgru, udahnuvši mu povijesno, kulturno, turističko obilježje kakvo je nekad imao, slično kao što to ima grad Samobor.

Više parkirnih mjesta

Za ostvarenje ovih zamisli, nužno je riješiti problem parkiranja, uspostaviti direktnu komunikaciju sjever-jug, te izgraditi hotelske smještajne kapacitete. ‘U centru Podsuseda postoji problem nefunkcionalno poluuređenog Podsusedskog trga i vezano s time problem parkiranja, gdje ljudi koji dolaze na rad u Zagreb iz zapadnih dijelova Hrvatske parkiraju svoje automobile, a put dalje nastavljaju gradskim prijevozom. Posljedica toga jest stvaranje prometnog kaosa zbog nedostatka parkirnog prostora za domicilno stanovništvo’, kaže predsjednik udruge Željko Šimunović.

UsporedbaUz hotel Westin želi se graditi Kongresni centar, a zna se kolike prometne probleme izaziva održavanje važnih skupova u centru. Izgradnjom sadržaja na periferiji smanjile bi se i napetosti u centru, smatraju u udruzi Eko-2000.Luk od šest kilometara

Eko-2000 predlaže da se uz nogometno igralište i Podsusedski most sagradi parkiralište, a traže i gradnju prometne veze iznad ili ispod željezničke pruge, koja ne bi predstavljala dodatno prometno opterećenje za centar Podsuseda i time narušila kvalitetu življenja mještana. Danas od Zaprešića do čvorišta Aleja Bologne i Škorpikove nema niti jednog cestovnog prijelaza, pa su južni i sjeverni dio Podsuseda doslovno razdvojeni. Naime, da bi se automobilom došlo iz jednog u drugi dio potrebno je napraviti luk od 6 km.

Kulturna i prirodna baština

Da bi potaknula zanimanje za razvoj Podsuseda Udruga Eko-2000 pokreće projekt ‘Oblikovanje i izgradnja poučne staze Podsused’ s ciljem upoznavanja posjetitelja s kulturno-povijesnom i prirodnim baštinom ovoga dijela Zagreba.  (DM)

13.02.2008. 00:15:49
Novi komentar
nužno
nužno