« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
CVJETNICA

Papa Franjo uveo vjernike u Veliki tjedan

Na misi održanoj na Cvjetnicu papa Franjo je u nedjelju okupljene vjernike uveo u Veliki tjedan pozvavši sve kršćane da se zapitaju jesu li nalik onima koji su izdali Isusa

Papa izravan kao i uvijek
Papa izravan kao i uvijek (Arhiva)
Više o

Cvjetnica

,

misa

,

Veliki tjedan

,

papa Franjo

'Gdje je moje srce, komu iz Evanđelja nalikujem, pitanje je koje će nas pratiti čitav predstojeći tjedan', rekao je Papa ozbiljna glasa u potpunosti improviziravši današnju propovijed.

Vatikan je procijenio da je oko 100.000 ljudi nazočilo misi i ophodu naTrgu sv. Petra.

'Tko sam ja pred Isusom koji trpi?', rekao je, a njegovo je pitanje izazvalo gotovo opipljivu uznemirenost okupljenim vjernicima. 'Čuli smo toliko imena - vođa, svećenika, farizeja, doktora pravnih znanosti koji su ga odlučili ubiti. Jesam li i ja jedan od njih?', nastavio je Papa nizati pitanja praveći među njima duge stanke.

'Jesam li poput Jude? Spreman izdati Isusa ili poput učenika koji nisu ništa razumjeli, koji su spavali dok je Gospodin trpio? Jesam li ja budan?', nastavio je argentinski Papa.

Cvjetnica označava dan kada je prema Bibliji Isus ušao u Jeruzalem pozdravljen od naroda koji je mahao palminim i maslinovim grančicama tjedan prije nego je uskrsnuo.

U nastavku propovijedi Papa je pozvao vjernike da se zapitaju 'jesu li poput učenika koji je sve želio riješiti mačem ili poput Jude koji je hinio da voli Isusa, a dao mu je izdajnički poljubac prije nego što ga je izdao'.

No Papa je u propovijedi naveo i pozitivne primjere iz Evanđelja poput Šimuna Cirenca koji je Kristu pomogao nositi križ te je spomenuo odvažne žene, među njima i Isusovu majku, koje su patile u tišini.

13.04.2014. 12:53:00
Novi komentar
nužno
nužno