« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
EKSKOMUNIKACIJA

Papa ekskomunicirao biskupa iz Kine

Kineska državna katolička crkva u četvrtak je u gradu Shantou zaredila Josepha Huanga Bingzhanga za biskupa, usprkos upozorenjima da neće biti priznat

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

Kina

,

Katolička crkva

Kineski biskup koji je zaređen bez odobrenja Svetog Oca ipak će nakraju biti ekskomuniciran iz Katoličke crkve, javlja Reuters a prenosi Hina. Ta će odluka vrlo vjerojatno narušiti ionako već nategnute odnose Kine i Vatikana.

U priopćenju u kojem se to zaređenje osuđuje kao "nelegitimno", Vatikan je također istaknuo da papa Benedikt XVI. "žali" zbog načina na koji se komunističke vlasti odnose prema kineskim katolicima odanim Rimu, a ne državnoj Crkvi.

Kineska državna katolička crkva u četvrtak je u gradu Shantou, u provinciji Guangdong, zaredila Josepha Huanga Bingzhanga za biskupa, usprkos upozorenjima da neće biti priznat jer grad ima biskupa kojeg je imenovao Vatikan.

"Sveta stolica ga stoga ne priznaje....on nema ovlasti voditi katoličku zajednicu u toj biskupiji", stoji u priopćenju Vatikana. Također se dodaje da katolici u Kini imaju pravo slobodno djelovati i biti lojalni Papi.

16.07.2011. 17:26:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xydz
    17.07.2011. 11:43
    Potpuno razumem, ali je ipak sramota u kontekstu toga što je isti papa poništio ekskomunikaciju lefvrovaca svoga prethodnika , koji su ekskomunicirani iz istih razloga.
  2. avatar
    kaem
    17.07.2011. 11:54
    ''Također se dodaje da katolici u Kini imaju pravo slobodno djelovati i biti lojalni Papi''
    :)
Novi komentar
nužno
nužno