« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ISKUSTVO ŽIVOTA

Pao s 1800 metara i preživio

James Boole iskusan je padobranac s 12 godina prakse i više od 2500 skokova iza sebe. Ipak, taj dan sreća ga nije poslužila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Guardian)
Više o

pad

,

padobranstvo

Boole je naime radio na snimanju dokumentarca o padobrancima koji izvode slobodan pad. Snimalo se iznad Kamčatke u Rusiji, područja poznatog kao ˝zemlja leda i vatre˝, jer ima više od 40 aktivnih vulkana, a 9 mjeseci godišnje prekriveno je snijegom.

Ideja je bila da se padobranci snime iznad sloja pare koja izlazi iz vulkana. Prema planu trebali su iskočiti na 1800 metara visine, obaviti snimanje, padobrane otvoriti na 200 metara te sigurno prizemljiti. No nakon što je tim iskočio iz helikoptera, plan se izjalovio.

Boole je bio fokusiran na snimanje, ali zbog snijega koji je prekrivao vulkan teško je bilo odrediti visinu. Sve što je vidio jest bjelina. U jednom trenutku mogao je prepoznati teksturu snijega, i bilo mu je jasno da ima još  dvije do tri sekunde prije nego što udari u tlo. Pred očima mu se prikazao cijeli život.

Bez razmišljanja otvorio je padobran što mu je dalo tračak nade. ˝Pomislio sam kako će ovo užasno boljeti, ili neće boljeti uopće˝, prisjeća se Boole.

Padobran se jedva otvorio, a Boole udario leđima o zemlju. ˝Imao sam osjećaj kao da me pregazio kamion. Udarac me onesvijestio na nekoliko sekundi. Nakon što sam otvorio oči preplavile su me emocije. Prva je bila da sam preživio, a druga ogroman strah. Bio sam siguran da sam slomio vrat, jer bol u kičmi bila je neizdrživa.˝

I premda je doista slomio kičmu, imao je sreću u nesreći da vitalni živci nisu bili oštećeni. To je značilo da će nakon oporavka i operacije opet moći hodati. Unatoč ovakvom šokantnom iskustvu, Boole nije odustao od padobranstva.

24.12.2009. 10:23:05
Novi komentar
nužno
nužno