« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DIPLOMACIJA

Pande spašavaju posrnule kinesko-američke odnose

Ženka Mei Lan i mužjak Tai Shan uz veliku su pozornost medija otputovali iz Washingtona u kineski Chengdu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

panda

,

Mei Lan

,

Tai Shan

,

Chengdu

U jeku krize nastale zbog prodaje oružja Tajvanu, Dalaj-lame, Googla i međusobnih prijetnja sankcijama, Peking i Washington nakratko su ojačali prijateljstvo brigom za pande rođene u Americi, koje su uz veliku medijsku pozornost u petak doputovale u Kinu.

Okupljeni obožavatelji u suzama su u Washingtonu ispratili dvije pande rođene u zoološkim vrtovima u Washingtonu i Atlanti od roditelja koje je posudila Kina, prenosi agencija AP.

Službena televizija CCTV objavila je snimke njihova dolaska u Chengdu (pokrajina Sečuan) gdje su poslije 14-satna leta Mei Lan (ženka) i Tai Shan (mužjak) u petak poslije podne izazvali jednako veliku medijsku pozornost.

Generalni konzul SAD-a David E. Brown prigodno je poručio da su pande "ljupki kineski ambasadori dobre volje u SAD-u". Baš kao njihovi roditelji i druge pande koje je Kina posudila (...) i ove pande imaju posebno mjesto u američko-kineskim odnosima", objavilo je američko veleposlanstvo, prenosi AFP.

Kina ne prodaje pande, ali ih posuđuje drugim zemljama, što se uvriježilo kao "diplomacija panda".

Događaj je pao u vrijeme krize u odnosima dviju zemalja izazvane američkom prodajom oružja Tajvanu i najavom susreta američkog predsjednika Baracka Obame s tibetskim duhovnim vođom Dalaj-lamom.

No, kako ističe agencija AP citirajući izjave dužnosnika, odlazak mužjaka Tai Shana iz SAD-a pružio je diplomatima prigodu za iskazivanje sklada te je Xie Feng, dužnosnik kineskog veleposlanstva, izjavio da je Tai Shan "odrastao uz ljubav i skrb američkog naroda" i kad je "izrastao u krasna mladića, vrijeme je da se vrati kući".

Milijuni ljudi pratili su putem videokamera odrastanje 3-godišnje Mei Lan i Tai Shana, starog 4 i po godine, koje će odsad živjeti u rezervatu za pande u Sečuanu, gdje obitavaju tri četvrtine od 1.6000 primjeraka te ugrožene vrste u Kini. U drugim rezervatima obitava još 290 primjeraka. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 18:55:36
Novi komentar
nužno
nužno