« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
DIPLOMATSKI NAPORI

Palestina tvrdi kako ima 8 glasova u Vijeću sigurnosti UN-a

"Imamo osam zemalja koje će dati glas za Palestinu u Vijeću sigurnosti. Radimo na dobivanju devetog i desetog glasa", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki

Fotografija vijesti
Više o

Vijeće sigurnosti UN-a

,

palestina samostalnost

,

Izreal Palestina

Palestinski su diplomati danas objavili kako imaju 8 od 15 glasova članica Vijeća sigurnosti za podršku svom zahtjevu za punopravnim članstvom u UN-u, što znači da im nedostaje svega jedan glas kako bi njihov zahtjev Vijeće sigurnosti preporučilo Općoj skupštini.

"Imamo osam zemalja koje će dati glas za Palestinu u Vijeću sigurnosti. Radimo na dobivanju devetog i desetog glasa", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki. U slučaju da to uspiju, Sjedinjene će Države, kako su i najavile, ali žele izbjeći, na ishod glasovanja staviti veto.

Šest članica Vijeća sigurnosti još je ranije da će prihvatiti palestinski zahtjev a to su Kina, Rusija, Brazil, Indija, Libanon i Južnoafrička Republika.

Al-Malki je rekao da je dobio potvrde Nigerije i Gabona da će glasovati za palestinsku državu.

Nekoliko je članica Vijeća sigurnosti neodlučno ili nije otkrilo stajalište, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, BiH i Portugala. Kolumbija je obznanila da će biti suzdržana.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas službeno je zatražio od UN-a da prihvati punopravno članstvo palestinske države tijekom svog govora u sjedištu UN-a u New Yorku 23. rujna, a isti dan zahtjev je predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

29.09.2011. 16:58:03
Novi komentar
nužno
nužno