« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prvo polugodište

Pale cijene uvoza i izvoza hrvatskih proizvoda

Izvozne cijene hrvatskih proizvoda iskazane u kunama u prvom polugodištu ove godine bile su niže za 1,5 posto, dok su uvozne cijene smanjene za 5,8 posto,

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

uvoz hrane

,

uvoz-izvoz

,

cijene uvoza-izvoza

,

uvoz proizvoda

,

izvoz hrvatskih proizvoda

Iskazane u eurima, izvozne cijene smanjene su za 3,2 posto, a uvozne za 7,9 posto dok su, iskazane u američkim dolarima, izvozne cijene bile manje za 12,2 posto, a uvozne za 16,8 posto.

Iskaže li se vrijednost izvoza i uvoza u kunama, u prvom polugodištu ove godine u odnosu na prošlogodišnji prosjek izvozne cijene u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu porasle su za 6,1 posto, a uvozne cijene povećane su za 9,4 posto.

U rudarstvu i vađenju, izvozne cijene porasle su za 0,4 posto, dok su uvozne pale za 34,5 posto.

Izvozne cijene u prerađivačkoj industriji u prvom polugodištu bile su niže za 0,7 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek, a pale su i uvozne cijene, za 1,8 posto.

U okviru prerađivačke industrije nekoliko je djelatnosti u kojima se bilježi rast izvoznih i uvoznih cijena poput proizvodnje prehrambenih proizvoda u kojoj su u prvom polugodištu izvoze cijene porasle za 0,9 posto, dok su uvozne porasle za 1,7 posto.

Statistika pokazuje da su u proizvodnji duhanskih proizvoda izvozne cijene u prvom polugodištu porasle za 29,9 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Istodobno su uvozne cijene tih proizvoda povećane za 1,7 posto.

U proizvodnji strojeva i uređaja, izvozne cijene u prvih šest mjeseci porasle su za 22,2 posto, a izvozne su pale za 3,3 posto.

Uvozne cijene u proizvodnji računala, elektroničkih i optičkih proizvoda narasle su za 18,9 posto uz istovremeni rast uvoznih cijene za 10,9 posto.

Unutar prerađivačke industrije, u prvom polugodištu najviše su pale izvozne cijene u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 41,3 posto. Uvozne cijene tih proizvoda pale su za 24,3 posto. Izvozne cijene su znatnije pale i u kemijskoj (18,2 posto) i metalskoj industriji (13,6 posto).

U drugom tromjesečju, izvozne cijene iskazane u kunama ukupno su pale za 4,2 posto, a uvozne za 10,9 posto.

Izvor: Hina

07.09.2009. 09:58:54
Novi komentar
nužno
nužno