« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AFGANISTAN JE PROBLEM

Pala vlada u Nizozemskoj

Nizozemska koalicijska vlada pala je u subotu zbog neslaganja oko produljenja misije nizozemske vojske u Afganistanu, objavio je premijer Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende (Getty Images)
Više o

Nizozemska

,

Afganistan

,

pad vlade

"Predstavit ću kraljici kasnije tijekom dana ostavke ministara i državnih tajnika" laburističke stranke, rekao je Balkenende na konferenciji za novinare u Den Haagu održanoj nakon maratonskih razgovora započetih u petak koji su se oduljili do ranih jutarnjih sati u subotu.

Ministri tri koalicijske stranke okupili su se u petak kako bi raspravili o zahtjevu NATO-a koji želi da Nizozemska ostane još jednu dodatnu godinu u Afganistanu, do kolovoza 2011.

Nizozemska, koja je u Afganistanu od 2006., ima raspoređenih gotovo 2.000 vojnika, a u tih nekoliko godina poginuo je 21 vojnik.

Po ranijoj odluci vlade koju je prihvatio i parlament, povlačenje nizozemskih vojnika iz Afganistana treba početi u kolovozu i završiti krajem ove godine.

Laburistička stranka, jedna od tri stranke koalicijske vlade, kategorički je bila protiv produljenja misije. (hina/metro-portal)

20.02.2010. 09:03:12
Novi komentar
nužno
nužno