« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Pala vlada Romana Prodija

Talijanska vlada sinoć nije dobila povjerenje u Senatu, nakon čega je premijer podnio ostavku

Fotografija vijesti
Više o

ROMANO PRODI

,

talijanska vlada

Predsjednik talijanske vlade lijevog centra Romano Prodi sinoć je očekivano izgubio u glasovanju o povjerenju u Senatu s pet glasova razlike, nakon čega je predsjedniku Giorgiu Napolitanu smjesta podnio ostavku. Za Prodijevu vladu glasovalo je 156, a protiv je bio 161 senator. Rezultat glasovanja je bio očekivan nakon što je vladajuću koaliciju napustila  demokršćanska stranka UDEUR bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle, čime je Prodijeva vlada izgubila većinu u gornjem domu.

Nakon ovakvog ishoda talijanski parlament će vjerojatno biti raspušten, a prijevremeni izbori raspisani za travanj. Naime, predsjednik Napolitano mora prvo provjeriti može li se u parlamentu sastaviti nova većina, što se čini nemogućim, a onda imenovati tehničku vladu koja će reformirati zbrkani talijanski izborni sustav. S druge strane, ankete sugeriraju da bi se na prijevremenim izborima na vlast mogao vratiti desni centar Silvija Berlusconija.

DOBIO PRIJETNJU I PAO U NESVIJESTIako su Talijani poznati po žestokim raspravama u parlamentu, jučerašnje glasovanje u Senatu obilježio je nesvakidašnji incident. Senator Nuccio Cusumano iz stranke UDEUR, koja je izlaskom iz vlade izazvala njezinu krizu, najavio je da će glasovati za Prodija u Senatu. Ta odluka nije naišla na odobravanje njegovih stranačkih kolega pa mu je senator Tommaso Barbato poručio da će, ako Prodiju da svoj glas, dobiti metak u glavu. Čak ga je pokušao i udariti, no spriječili su ga ostali senatori. Čuvši prijetnju, Cusumano je pao u nesvijest.

Čelnik desnog centra spremno je čekao Prodijev pad, čak i pozivao na prosvjede ako kojim slučajem Prodi ne ode. Analitičari smatraju da pad 61. talijanske vlade nakon Drugog svjetskog rata vjerojatno neće naštetiti talijanskoj ekonomiji jer Prodi, stalno zauzet političkim preživljavanjem, nije ni počeo provoditi duboke reforme. Romano Prodi, međutim, mogao je proći i bez glasovanja u Senatu da je slušao savjete svoje Demokratske stranke i predsjednika Napolitana. Oni su mu i prije i poslije glasovanja u Zastupničkom domu, gdje je u srijedu Prodi dobio povjerenje, sugerirali da podnese ostavku. U tom slučaju Napolitano bi mu povjerio novi mandat i pregovore za iznalaženje nove većine za prijelaznu vladu.

No, Prodi je tu opciju odbio i odlučio stati pred Senat. Moguće da su na njega utjecale i prognoze bivšeg predsjednika Talijanske Republike Francesca Cossige koji je tvrdio da bi neki senatori desnog centra mogli dići ruku za Prodija ili se pak razboljeti i ne doći na glasovanje. Ništa od toga nije bilo točno.

25.01.2008. 00:07:45
Novi komentar
nužno
nužno