« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NOVI NEPRIJATELJ

Pakistan podupire talibane, a pravi se da je američki saveznik?

New York Times piše o tajnim dokumentima koji govore o pakistanskoj strategiji sjedenja na dvije stolice

Pakistan SAD talibani
Pakistan SAD talibani (Getty Images)
Više o

talibani

,

Al-Kaida

,

New York Times

,

SAD Pakistan

,

James Jones

,

WikiLeaks

,

tuča u avionu

Novi broj američkog New York Timesa piše da Pakistan vara SAD jer potajno podupire talibane, a istodobno dobiva veliku američku pomoć za borbu protiv njih. New York Times se poziva na tajne dokumente kojih se prva domogla specijalizirana skupina Wikileaks.

Kako piše NYT, dokumenti "upućuju da Pakistan, službeno američki saveznik, dopušta pripadnicima svoje obavještajne službe da se izravno dogovaraju s talibanima", prenijela je agencija France Presse. Nazivajući te pregovore "dijelom tajne pakistanske strategije", američki dnevnik ističe da se na njima "organiziraju mreže pobunjeničkih skupina koje se bore protiv američkih vojnika u Afganistanu, pa čak i planiraju atentati na afganistanske čelnike".

NYT piše da su i britanski dnevnik The Guardian i njemački tjednik Der Spiegel prije nekoliko tjedana dobili dokumente do kojih je došao Wikileaks koji često objavljuje povjerljive informacije. Dogovoreno je da će se s njihovom objavom čekati do ponedjeljka. Izvor curenja informacija nije poznat, a objavljivanje dokumenata je oštro osudila američka administracija.

>> Al Kaida želi zaratiti Indiju i Pakistan

"SAD odlučno osuđuje objavljivanje povjerljivih informacija koje su omogućile stanovite osobe i organizacije i koje bi moglo ugroziti živote Amerikanaca, naših saveznika i našu nacionalnu sigurnost", istaknuo je u priopćenju savjetnik predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost, general James Jones. "Wikileaks nije pokušao stupiti u vezu s nama u svezi s tim (povjerljivim) dokumentima o čijem je objavljivanju SAD doznao tek iz medija", dodaje Jones.

Wikileaks je specijalizirana međunarodna organizacija koja objavljuje tajne i osjetljive dokumente vlada i drugih organizacija, uvijek štiteći svoje izvore.

I pakistanski veleposlanik u SAD-u Husain Hakani nazvao je "neodgovornim" objavljivanje povjerljivih dokumenata i potvrdio je da će se njegova zemlja i dalje odlučno boriti s islamskim pobunjenicima".

>> Talibani otimaju ljude zbog sviranja

Radi se dokumentima prikupljenima od američke vojske u Afganistanu od 2004. do 2009. godine, iz razdoblja prije nego što je predsjednik Barack Obama najavio novu američku strategiju za tu zemlju, u što je uključeno povećanje broja vojnika i novca za borbu protiv talibana, piše Reuters.

NYT piše da se iz dokumenti mogu "ilustrirati mozaik zašto su Sjedinjene Države dosad potrošile 300 milijarda dolara za borbu protiv talibana, a oni nikad nisu bili jači". (hina/metro-portal)

26.07.2010. 10:06:58
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    26.07.2010. 11:10
    ma i američke tajne službe rade isto... svi su oni u istoj kaši :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    26.07.2010. 11:13
    a činjenica da umjesto da budu šokirani, amerikanci su bijesni... a to govori u prilog mojoj tvrdnji iznad...
  3. avatar
    donhuangenaro
    26.07.2010. 11:19
    no ovo je tek početak, najavljeno je objavljivanje još ogromog broja dokumenata do kraja godine, a ja se toplo nadam da će biti i nekih odgovora poput 'terorističkog' napada na WTC u NY, zbog čega je amerika i krenula u afganistan i irak :-P
Novi komentar
nužno
nužno