« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLOVENSKA ANKETA

Pahorova stranka ima duplo manju potporu od Janšine

Nastavi li se pad popularnosti socijaldemokrata, mogli bi ih uskoro preskočiti i nacionalisti Zmage Jelinčiča

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Borut Pahor

,

pad popularnosti

Slovenska vlada i njezin predsjednik Borut Pahor već dulje vremena gube potporu javnosti, a anketa što ju je u četvrtak objavio mariborski dnevni list "Večer" pokazala je do sada najslabiji rezultat Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) otkako su pobijedili na parlamentarnim izborima 2008. godine.

Prema terenskoj anketi provedenoj prošli tjedan, u kojoj je sudjelovalo 700 ispitanika, Pahorova stranka u sadašnjem trenutku ima dvostruko manju potporu birača od Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg predsjednika vlade i sadašnjeg čelnika oporbe Janeza Janše.

Kad bi parlamentarni izbori bili održani sljedeće nedjelje, za Pahorovu stranku glasovalo bi 8,9 posto birača, za Janšinu 18,1 posto, za Jelinčičevu Slovensku nacionalnu stranku (SNS) 5,3, a za Liberalne demokrate (LDS) koje vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal 3,2 posto.

U odnosu na ispitivanje istog lista s kraja siječnja u padu je popularnost Socijalnih demokrata, ali i koalicijske stranke Zares, te oporbene Slovenske pučke stranke (SLS), a kriza i afere izazivaju i sve izraženiju političku apatiju, pa je gotovo 60 posto ispitanika neodlučno.

Nastavi li se pad popularnosti socijaldemokrata, mogli bi ih uskoro preskočiti i nacionalisti Zmage Jelinčiča, komentira "Večer".

List navodi da je premijerova stranka u zadnje vrijeme izgubila potporu mladih birača zbog prijedloga zakona kojim će se smanjiti mogućnost honorarnog rada za vrijeme studiranja, ali da su i nepopularni potezi kojima se najavljuje smanjenje broja zaposlenih u vojsci. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 14:14:52
Novi komentar
nužno
nužno