« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
DNEVNIK PLUS

Pahor: Slovenija neće blokirati Hrvatsku, ali će štititi svoje interese

Predsjednik slovenske vlade zabrinut je da Ljubljanska banka neće moći doći na financijsko tržište Hrvatske zbog 'neriješenih računa'

(Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Borut Pahor

,

Ljubljanska banka

,

Veliki pečat

,

mali pečat

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u emisiji HTV-a Dnevnik plus u srijedu navečer da Slovenija neće blokirati završetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

"Blokade neće biti", rekao je Pahor, napominjući da po njemu blokada znači principijelno zaustavljanje svih pregovora jedne vlade s Europskom komisijom zbog jednog neriješenog pitanja. "Razloga za blokadu, principijelno zaustavljanje svih otvaranja i zatvaranja poglavlja nema", istaknuo je. Međutim, rekao je da kao i sve ostale članice EU-a Slovenija ima pravo i mogućnost, a također i dužnost kada je riječ o zaštiti vlastitih interesa da preko EK-a pregovara o tome pod kakvim uvjetima će neka zemlja zatvoriti odnosno otvoriti neko poglavlje.

>> Pahor je rekao da neće biti novih blokada

Kazao je da ga zabrinjava poglavlje Sloboda kretanja kapitala. "Ono što me zabrinjava... jest 4. poglavlje. Riječ je o Slobodi kretanja kapitala. Tu su neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na financijsko tržište jer nije riješeno pitanje hrvatskih štediša", izjavio je Pahor.

>> Blokada poglavlja o pravosuđu isključivo je politički motivirana

"Znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti s pravilima kluba u koji ulazite. Zato moramo hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ja, obje vlade i oba parlamenta naći neko rješenje za taj gotovo 18 godina star problem, a mogućnost postoji".

"Razloga za blokadu, principijelno zaustavljanje svih otvaranja i zatvaranja poglavlja nema", istaknuo je Pahor.

Izrazio je nadu da će se to pitanje riješiti do 9. srpnja, kada će se u Dubrovniku sresti sa hrvatskom premijerkom na Croatia summitu.

Govoreći o održanom referendumu o arbitražnom sporazumu u Sloveniji, Pahor je rekao da ne bi ostao premijer da referendum nije prošao te da bi trebalo cijeniti činjenicu da su slovenski građani glasovali za svoju perspektivu, perspektivu Hrvatske i perspektivu cijele regije u EU-u.

Pahor je rekao da vjeruje da će slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom "vjerojatno krajem iduće godine" potvrditi pristupni ugovor Europske unije s Hrvatskom, unatoč suprotnim najavama oporbenog čelnika Janeza Janše. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 22:42:00
Novi komentar
nužno
nužno