« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SUPROTNE POZICIJE

Pahor i Janša u sukobu zbog sporazuma o arbitraži

Slovenski premijer Pahor i čelnik oporbe Janša ostali su na potpuno suprotstavljenim pozicijama oko arbitražnog sporazuma s Hrvatskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (24ur.com)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

Pahor je rekao da taj sporazum zaokružuje nacionalni program osamostaljivanja Slovenije, dok je Janša rekao da je Pahor napravio ustupak hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i da je arbitraža za Sloveniju "kapitulacija".

"Slovenskim biračima natovareno je teško breme, ali ja sam uvjeren da će se i ovaj put odlučiti pravilno i tako zaokružiti program osamostaljivanja", rekao je Pahor, koji je u sučeljavanju s Janšom još jednom pozvao birače da u nedjelju 6. lipnja glasuju za potvrdu arbitražnog sporazuma, te referendum o arbitraži usporedio s glasovanjem Slovenaca za samostalnu državu prije 20 godina, te sa onima na kojima se glasovalo za ulazak u EU i NATO.

Arbitražni sporazum po Pahorovim riječima omogućit će da Slovenija dobije određenu i "poštenu" granicu s Hrvatskom, a ujedno će omogućiti da se riješi spor koji je otežavao uspostavu što boljih odnosa sa susjednom državom i "trajan mir" na ovim prostorima.

Oporbeni prvak i nekadašnji premijer Janša izjavio je pak u polemičkom nastupu s Pahorom da arbitražni sporazum predstavlja "kapitulaciju" prema hrvatskoj politici koja u graničnom sporu sa Slovenijom nikad nije željela pristati na "načelo pravednosti" u rješenju spora i da ga Pahor pogrešno predstavlja kao uspjeh svoje politike.

"Arbitražni sporazum nema pozitivnu bilancu, ne radi se o tome koliko njime možemo dobiti nego o tome koliko njime možemo izgubiti", rekao je Janša, pozivajući birače da u nedjelju 6. lipnja glasuju protiv arbitražnog sporazuma.

Po riječima Janše, Slovenija bi arbitražom mogla dobiti samo dio Savudrijske vale i ostala bi bez teritorijalnog izlaza na otvoreno more kakav je po Janšinim riječima imala prilikom osamostaljenja.

Janša je biračima rekao da postoje alternative arbitraži ako se sporazum o arbitraži u nedjelju odbaci, no Pahor je ponovio da su ta obećanja nerealna i da bi se slovenska politika našla u neugodnoj situaciji ako birači odbiju za Sloveniju povoljan način određivanja granice. (hina/metro-portal)

30.05.2010. 23:14:42
Novi komentar
nužno
nužno