« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
bledski forum

Pahor i Jandroković se napokon sastaju

Predsjednik slovenske vlade u nedjelju će se prije početka Bledskoga strateškog foruma susresti s hrvatskim ministrom vanjskih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Borut Pahor

,

Gordan Jandroković

,

Ministarstvo vanjskih poslova

,

Pahor dao ultimatum Hrvatskoj

,

granica sa Slovenijom

,

bledski forum

Sastanku će, kako se dodaje u priopćenju, pored Pahora i Jandrokovića, prisustvovati i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Sastanak će početi u nedjelju u 13.30 sati u vili Zlatorog na obali Bledskog jezera, dva i pol sata prije početka međunarodnog skupa na koji se odazvalo više ministara i predsjednika vlada iz Europe i regije, a koji će otvoriti slovenski premijer. Slovenski mediji prenose da za sada nije poznato hoće li se ministri vanjskih poslova Žbogar i Jandroković uz rub dvodnevne konferencije i odvojeno sastati.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u četvrtak je potvrđeno Hini da će se ministar Jandroković u nedjelju ili ponedjeljak sastati sa slovenskim kolegom Žbogarom na Bledu, gdje će obojica sudjelovati u radu Strateškog foruma.

Četvrtu godinu za redom na Bledu se održava Strateški forum koji će se ove godine baviti globalnom gospodarskom krizom i geostrateškim pitanjima.

Po najavama, jedna od središnjih tema ove će godine biti i odnosi između euroatlantske zajednice i Rusije.

U radu foruma će, između ostalih, sudjelovati i cijeli slovenski politički vrh - predsjednik Danilo Tuerk, premijer Borut Pahor, predsjednik parlamenta Pavle Gantar te ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Odlazak na Bled bit će prvi posjet hrvatskog ministra Sloveniji nakon sastanka predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Trakošćanu 31. prošlog mjeseca.

Žbogar će u nedjelju poslije podne na konferenciji imati i uvodni govor, a u četvrtak je izjavio da očekuje sastanak s Jandrokovićem, kako bi nastaviti dijalog otvoren sastankom na premijerskoj razini u Trakošćanu.

Pahor je ovoga tjedna izrazio optimizam rješenjem otvorenih pitanja s Hrvatskom. On je u srijedu nakon susreta s austrijskim premijerom Wernerom Feymannom izjavio da Slovenija i Hrvatska ubrzano rade na dokumentu kojim bi se spor riješio u interesu obiju država.

Izvor: Hina


28.08.2009. 17:44:00
Novi komentar
nužno
nužno