« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
PROBLEMI?

Pada li Merkel na temi izbjeglica?

Situacija je ozbiljna. Angela Merkel, kancelarka i šefica CDU-a, trpi teške napade i to iz redova „sestrinskog“ CSU-a. Temelji njemačke kršćansko-demokratske politike se tresu i to opet zbog izbjeglica

Što će biti s Angelom?
Što će biti s Angelom? (Twitter)
Više o

Angela Merkel

,

izbjeglice

Izvanredno stanje u Bundestagu: sjednica se prekida. Prvo je riječ od dva sata ali pauza se produžuje na četiri. Razlog: najveći zastupnički klub u Bundestagu, onaj Unije CDU/CSU, je zakazao izvanrednu sjednicu. Već je i to samo po sebi neuobičajeno. No ravna senzaciji je činjenica da zastupnici ovog kluba zasjedaju odvojeno, po strankama: bavarski CSU na jednoj, kršćanski demokrati iz ostatka zemlje, okupljeni u CDU-u, na drugoj strani. Tako nešto se dogodilo posljednji put u devedesetima.

Nakon nepunih 100 dana na vlasti nova vlada Angele Merkel proživljava prvu ozbiljnu krizu. Kao i mnogo puta do sad kad je u pitanju svađa između sestrinske Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) jabuka razdora je politika prema izbjeglicama.

Stara sporna tema

Od izbijanja izbjegličke krize 2015. CSU, i prije svega njezin predsjednik i odnedavno ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, problem izbjeglica želi riješiti brzo. Što znači na nacionalnoj razini. Angela Merkel stremi rješenju na razini Europske unije, dakle bez „soliranja" pojedinih zemalja članica. No problem izbjeglica na razini EU-a se rješava već godinama bez izgleda da bi uskoro mogao biti i riješen. Prije svega istočne članice EU-a se vehementno opiru primanju izbjeglica koje još uvijek danonoćno pristižu u Europu. Oko ove teme su CSU i CDU već u više navrata proteklih godina doživljavali krizne trenutke. Dosad je strankama kršćansko-demokratske unije uvijek pošlo za rukom pronaći zajedničko rješenje.

No sada je ipak nešto drugačija situacija. Horst Seehofer je ministar unutarnjih poslova i kao takav odgovoran za pitanje migracija. Prije nekoliko tjedana je najavio svoj „Master-plan za migraciju" koji sadrži 63 točke. Točka oko koje se lome koplja odnosi se na stavku koja nalaže da se izbjeglice tj. tražitelji azila, koji su već registrirani u nekoj od zemalja EU-a ili im je u Njemačkoj već odbijen zahtjev za azilom, ne budu puštani preko njemačke granice. No upravo s tim se ne slaže Merkel koja je još 2015. suspendirala tzv. Dublinski sporazum koji nalaže da izbjeglice ostaju u zemlji EU-a u koju su prvo i ušle.

Konzervativna revolucija CSU-a?

U srijedu navečer sazvani krizni sastanak na razini Merkel-Seehofer, koji je zapravo trebao ostati tajna za javnost, nije urodio plodom. Kancelarkin prijedlog da se sa zemljama EU-a koje bi bile najviše pogođena Seehoferovim zatvaranjem granica, poput Austrije, Grčke, Italije ali i Hrvatske, postignu bilateralni dogovori o ovom pitanju koji bi bili pretočeni u neku vrstu EU-rješenje na summitu krajem ovog mjeseca, CSU je odbacio. Seehoferu, i u tomu je dobio jedinstvenu podršku CSU-ovih zastupnika, bi do EU-rješenja trajalo predugo. Njegov slogan je: treba djelovati brzo i građanima pokazati da politika ne sjedi prekriženih ruku. Raspoloženje među građanima, posebice nakon više slučajeva ubojstava u kojima su izbjeglice bile počinitelji zločina, je loše. Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju kako većina građana podržava brže protjerivanje onih izbjeglica koje su se ogriješile o zakon ili onih osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom. Za Seehofera i CSU je u pitanju vjerodostojnost politike. Neki CSU-ovi jastrebovi, poput Alexandera Dobrindta, predvodnika CSU-ovih zastupnika unutar demokršćanskog zastupničkog kluba, govore o „povijesnom trenutku" o kojem ovisi budućnost zemlje. Dobrindt je već prije nekoliko mjeseci izazvao pomutnju izjavom kako Njemačkoj treba jedna „konzervativna revolucija" što se doživjelo kao direktni napad na Angelu Merkel i njezinu liberalnu formu kršćanske demokracije

Što zapravo želi CSU?

Koji motivi stoje iza CSU-ove izbjegličke ofenzive? Radi li se o izbjeglicama ili rušenju kancelarke? Mnogi ipak upućuju na činjenicu da se u listopadu održavaju izbori za Bavarski parlament i da je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) CSU-u za petama. AfD je već i prošle godine CSU-u u njihovoj postojbini Bavarskoj oduzeo mnogo glasova. To se, u tomu su čelnici bavarskih demokršćana složni, na smije ponoviti. Ili se radi o tomu unutar EU-a povećati pritisak kako bi se napokon došlo do rješenje izbjegličkog problema na razni unije? Trenutno sve ukazuje na novu eskalaciju. U više navrata je iz CSU-a dano na znanje da Seehofer, kao ministar, može dijelove svog Master-plana za migraciju, staviti na snagu i mimo odobrenja kancelarke. No u tom slučaju ga Merkel može smijeniti. Što bi opet povuklo sa sobom otkazivanje poslušnosti CSU-ovih zastupnika i otvaranje pitanja povjerenja Bundestaga i moguće povlačenja kancelarke sa svoje pozicije. Nitko se trenutno u Berlinu ne usudi govoriti o mogućim scenarijima.

Merkel zasad, kako je procurilo sa zatvorenog sastanka, uživa povjerenje većina CDU-ovih zastupnika. Oni podržavaju kancelarkin prijedlog da se s odlukom o zatvaranju granica za izbjeglice pričeka do summita EU-a krajem mjeseca. U sukob unutar Unije CDU/CSU sada se umiješao i kršćansko-demokratski veteran i trenutno predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble. No ishod je neizvjestan. Angela Merkel je na vlasti od 2005. No njezina prijevremena smjena je ovih dana u Berlinu postala nešto što više ne spada u sferu znanstvene fantastike.

Piše: Kay-Alexander Scholz/DW
16.06.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno