« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Pad stranih burzi pod utjecajem rudarskih dionica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

burze

,

svjetske burze

,

pad indeksa

Na početku današnjeg trgovanja na europskim su burzama vodeći indeksi pali, povučeni padom cijena dionica u rudarskom sektoru zbog strahovanja ulagača od pada potražnje za sirovinama, dok je bankarski sektor na dobitku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,45 sati 0,7 posto, na 823 boda, nakon što je jučer porastao 0,5 posto. U isto vrijeme pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su na gubitku oko 1,4, a frankfurtski DAX indeks 1,6 posto.

Rudarski je sektor jutros pod pritiskom, pa su cijene dionica BHP Billitona, Anglo Americana, Xstrate i Rio Tinta pale između 0,6 i 2,8 posto.

S druge strane, snažno je, 5,8 posto, porasla cijena dionice UBS-a, nakon što je najveća švicarska banka izvijestila o gubitku u proteklom tromjesečju od 7 milijardi dolara i najavila otpuštanje 2.000 zaposlenika.

"Gledajući cijelo UBS-ovo izvješće, brojke su jadne. No, ima tu i nekih stavaka koje ohrabruju u ova sumorna vremena", objašnjava Chris Hossain, direktor u tvrtki ODL Securities.

Osim dionice HSBC-a, koja je pojeftinila 2,4 posto, većina ostalih dionica banaka je na dobitku. Tako je cijena Dexie porasla 2,3, Lloydsa 2,4, a Royal Bank of Scotland 1,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 0,3 posto, na 7.945 bodova. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 10:38:13
Novi komentar
nužno
nužno