« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SKUPŠTINA HGK:

Ovogodišnji pad BDP-a iznosi oko 6 posto

Vlada je do sad osigurala samo stabilnost državnih financija, a kod poduzeća i stanovništva je izostao 'antirecesijski efekt'

(Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

HGK

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Nadan Vidošević

,

hrvatski BDP

,

Jasna Belošević Matić

Procjenjuje se da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini u Hrvatskoj iznositi približno šest posto, istaknula je direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jasna Belošević Matić.

Predstavljajući na današnjoj Skupštini HGK trendove u hrvatskom gospodarstvu, naglasila je da industrijska proizvodnja od zadnjeg kvartala lani bilježi silazni trend i u devet mjeseci ove godine je 9,7 posto manja nego u istom razdoblju lani.

I trgovina u prvih devet mjeseci bilježi pad prometa za realnih 15,6 posto, a negativne trendove bilježi i građevinarstvo u kojem je vrijednost radova u devet mjeseci smanjena za 10 posto.

Belošević Matić je posebno upozorila na podatke o nezaposlenosti koja, kaže, nezaustavljivo raste i u listopadu je broj nezaposlenih na godišnjoj razini porastao za 19,6 posto.

Izgledno je da će stopa nezaposlenosti u listopadu prijeći 15 posto i dosegnuti najvišu razinu unazad dvije i pol godine, kazala je.

Belošević Matić je ocijenila kako je dosad poduzetim mjerama u fiskalnoj politici Vlada osigurala tek stabilnost državnih financija, dok je kod ostalih sektora (poduzeća i stanovništvo) izostao efekt antirecesijskih mjera.

"Poželjne antirecesijske mjere trebale bi troškovno rasteretiti proizvodnju i potaknuti potrošnju, a učinjeno je upravo suprotno", Jasna Belošević Matić (HGK)

Osvrćući se na najave po kojima bi državni proračun u 2010. trebao biti na razini ovogodišnjeg, odnosno oko 120 milijardi kuna, te da se oko 87 posto proračunskih rashoda smatra fiksnim i nedodirljivim, Belošević Matić je kazala da to ukazuje da niti u ovom trenutku ne postoji dovoljna politička volja za bitno drugačijim proračunom od onog u posljednjih nekoliko godina.

To znači da ne postoji svijest da se cjelokupna razvojna politika mora promijeniti, što zahtjeva drugačije koncipiran proračun. U protivnom, radi se o nastavku dosadašnjeg modela koji se temelji na neprimjerenoj razini potrošnje financiranoj inozemnim zaduživanjem i rasprodajom imovine, zaključila je.

Na Skupštini je upozoreno i na problem male brodogradnje koja nema niti jedne narudžbe još od kolovoza i koja se nalazi u velikim poteškoćama. Od trošarina na brodove država nije uprihodila ni kune, a maloj brodogradnji prijeti 5.000 otkaza, istaknuto je na Skupštini i dogovoreno da HGK uputi dopis predsjednici Vlade kako bi se pokušalo pronaći rješenje za spas te djelatnosti.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako je problem Hrvatske što ne zna kuda želi ići te što nije organizirana kao društvo, a takva društva se ne mogu razvijati.

Kad bismo imali stopu ekonomskog rasta od sedam posto to bi bilo dovoljno samo da platimo kamatu koja nas čeka, kazao je Vidošević. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 17:27:28
Novi komentar
nužno
nužno