« Svijet
objavljeno prije 15 godina
UVIJEK NA METI

Ove godine u svijetu je već ubijeno najmanje 28 novinara

Međunarodni novinarski institut zahtjeva da se ubojice novinara sankcioniraju, a zakoni koji brane slobodu tiska promijene.

(Corbis)
Više o

novinari

,

sloboda medija

,

Međunarodni novinarski institut

,

IPI

,

smrt novinara

Međunarodni novinarski institut (IPI) na općoj skupštini održanoj u Helsinkiju objavio je kako je u svijetu od početka godine ubijeno najmanje 28 novinara. Novinari su prema izjavi IPI-a prečesto na meti zbog svoje profesije, a mnogi su između dvije vatre tijekom praćenja sukoba.

Nadležni su pozvani da krivce za ubojstva novinara privedu pravdi, posebice na palestinskim područjima, u Somaliji, u Šri Lanki, Rusiji i Pakistanu. Svoju 58. opću skupštinu IPI, koji okuplja novinare iz 120 zemalja svijeta, završio je donošenjem rezolucije za zaštitu slobode tiska u svijetu.

Od vlada EU i Europskog parlamenta IPI traži da ukinu kaznene zakone o uvredama, kojima je "jedina svrha zaštita vladinih dužnosnika od kritika" jer smatra da takvim arhaičnim zakonima nije mjesto u demokraciji.

Institut je pozvao Pjongjang da odmah pusti dvije američke novinarke koje su osuđene na 12 godina prisilnog rada, te je upozorio i na pogoršanje stanja slobode tiska u Venezueli u režiji tamošnjeg predsjednika Huga Chaveza.

Izvor: Hina

10.06.2009. 14:51:16
Novi komentar
nužno
nužno