« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Otvoreno 54. splitsko ljeto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joško Supić/CROPIX)
Više o

Splitsko ljeto

,

Hrvoje Cvitanović

,

Tomislav Mužek

,

Peristil

,

Ivan Repušić

,

Stipe Nobilo

,

Tonko Maroević

Na drevnom antičkom Peristilu večeras je otvoreno 54. splitsko ljeto koje je nakon obraćanja publici ministra Bože Biškupića i gradonačelnika Ivana Kureta otvorio u ime predsjednika Republike Stjepana Mesića njegov izaslanik Hrvoje Cvitanović.

Potom je festivalsku zastavu koja će se vijoriti na Peristilu idućih 30 dana podigao uz zvuke fanfara mladi tenor splitske Opere Tomislav Mužek.

Ministar Biškupić je posebno naglasio mediteranski značaj ovog festivala kulture koji je postao poznat širom Mediterana i cijele Europe.

Ovogodišnje izdanje kazališnog festivala Splitskog ljeta otvoreno je premijernom izvedbom velike opere Giuseppea Verdija "Don Carlos", nastale prema predlošku Friedricha Schillera. Operom je ravnao mladi dirigent maestro Ivan Repušić, a "Don Carlosa" je režirao Petar Selem.

U ovoj "operi basova", poemi o slobodi i prijateljstvu, u glavnim su ulogama, uz domaće snage predvođene Ivicom Čikešom, Antom Jerkunicom i Lucianom Batinićem, nastupile i poznate svjetske zvijezde među kojima Alejandro Roy, Tito You, Michele Crider, Gabriela Georgieva, uz zbor i orkestar splitske Opere.

"Don Carlos" večeras je nažalost zbog kiše prekinut prije kraja, ali će na Splitskom ljetu biti izveden još dva puta i to u srijedu i petak.

U idućih mjesec dana, do 14. kolovoza, na 20-tak scena u Splitu i okolici bit će izvedeno 49 umjetničkih djela.

Uz večerašnju premijernu izvedbu "Don Carlosa" bit će još tri premijere i to dvije dramske i jedna baletna.

Prije svake kazališne baletne ili koncertne izvedbe na ovogodišnjem Splitskom ljetu bit će otvorena i po jedna izložba poznatih slikara.

Tako je u akademijinoj palači u Splitu večeras kao prvo događanje na 54. splitskom ljetu otvorena izložba slika akademskog slikara Stipe Nobila. Izložbu su otvorili i govorili o radu ovog vrsnog umjetnika iz Lumbarde akademici Luko Paljetak i Tonko Maroević koji je i autor monografije o Stipi Nobilu. Izložbu Stipe Nobila organizirala je splitska galerija "Kula", a bit će otvorena do 31. srpnja. (HINA)

14.07.2008. 22:24:19
Novi komentar
nužno
nužno