« Kultura
objavljeno prije 6 mjeseci i 3 dana
KULTURA

Otvorenje izložbe 'EL SHATT zbjeg u STRIPU' Helene Klakočar

Galerija Događanja će tijekom studenog biti domaćin izložbe Helene Klakočar pod nazivom 'EL SHATT zbjeg u STRIPU'.

Helena Klakočar
Helena Klakočar (Arhiva)
Više o

strip

,

Helena Klakočar

Kao medij koji u našim krajevima živi preko stotinu godina, strip je sveprisutan u galerijskim prostorima, a da je pogodan za lirsko, apstraktno, autobiografsko, pa i dokumentarno stvaralaštvo dokazat će izložba jedne od najaktivnijih strip autorica u Hrvatskoj. Naime, Galerija Događanja će tijekom studenog biti domaćin izložbe Helene Klakočar pod nazivom 'EL SHATT zbjeg u STRIPU'. Otvorenje izložbe bit će u petak, 3. studenog s početkom u 19 sati, a radove je moguće razgledati do 21. studenog.

Iz vlastitog stripa u formi dokumentarne reportaže nazvanog 'El Shatt / fragmenti', ova međunarodno priznata slikarica i crtačica stripova izdvaja upečatljive ulomke obrađujući kapitalnu temu spašavanje civilnog stanovništva Dalmacije preseljenjem u Egipat za Drugog svjetskog rata. Motivirana obiteljskom poviješću autorica nadilazi suhoparnost dokumentaristike obogaćujući besprijekornu kompoziciju emocijama. Tako fokus s puste beživotne faktografije primijenjene na uniforme ili brodove pada u drugi plan pred živopisnim crtežima likova čiji jasno definirani pokreti, mijene mimike i natruhe govora vjerodostojno sugeriraju kako ih je sudbina iz prizora u prizor raznosila.

Premda je posrijedi povijesno i politički ozbiljna tema k tome intimno bliska autorici, njezina naracija daleko je od melodramatične. Naprotiv, Klakočar bježi od interpretativne sterilnosti, a s ciljem zadržavanja prava na autentičnost poseže za humorom u dijalozima likova dajući im dušu i narativnu jednostavnost primjerenu prirodnom međuljudskom ophođenju, dok crno-bijelim tonovima i zadržavanjem činjenične strukture odaje poštovanje artefaktu prošlosti.

Strip u kojem Klakorač suvereno djeluje već četrdesetak godini i ovom će prilikom dominantno obrađivati motive mora i migracije. Dok se u stripu 'Nemirno more' bavila vlastitom sudbinom u periodu raspada Jugoslavije, a u 'Zidu Mediterana' izvijestila o spašavanju afričkih izbjeglica od strane posade broda Andrija Mohorovičić u recentnom migrantskom valu, izložba 'EL SHATT zbjeg u STRIPU' na dovitljiv će način, gotovo memoarskom tehnikom, rekonstruirati uvjete suživota i psihologiju rata te položaj pojedinca unutar zajednice komunističkog model naselja.

Također, autoričini ulomci stripa efikasan su način paralelnog pričanja i vizualizacije priče obrađene činjeničnim i iskustvenim predlošcima. Takva forma pridonosi razumijevanju uzročno-posljedičnih veza i povijesnih konteksta koji su oblikovali aktualne društvene odnose, a u vremenu kada migracije trendovski rastu potka su za kritičko promišljanje položaja čovjeka u odnosu na sudbinsku nepredvidivost.

Web stranica: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Izložba: 3. - 21. studenog 2023., Galerija Događanja

28.10.2023. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno