« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca

Otvorena Retrospektivna izložbe Dušana Džamonje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ankica Vrdoljak/CROPIX)
Više o

Dušan Džamonja

,

retrospektiva Džamonja

U nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je danas Retrospektivna izložba Dušana Džamonje koja je ujedno i prijedlog donacije gradu Zagrebu.

Izložba obuhvaća 300 djela od Džamonjinih studentskih dana do djela nastalih u posljednjih nekoliko mjeseci. Među izloženim djelima su skulpture, grafike, crteži, skice i makete za Džamonjine monumentalne spomenike.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, koji je, uz umjetnika, i autor izložbe, istaknuo je da se Dušan Džamonja danas može bez imalo dvojbe svrstati u klasike moderne avangarde, i to ne samo hrvatske, nego i svjetske umjetnosti. Džamonjino stvaralaštvo poput luka velikog mosta spaja vrijeme umjetničkih avangardi 50-ih godina 20. stoljeća s trećim tisućljećem.

Može se slobodno reći, rekao je Gašparović, ne umanjujući doprinos i značaj drugih velikana hrvatske umjetnosti, da je njegov opus obilježio epohu druge polovice 20. stoljeća i početak 21. stoljeća onako kako je to na svoj način stoljeće prije obilježilo djelo Ivana Meštrovića.

Svaka nova izložba, pa tako i ova retrospektiva Dušana Džamonje u Muzeju za umjetnost i obrt, otvara mogućnost ponovnog sagledavanja i promišljanja njegova kompleksnog djela. Premda je neposredan povod njezina održavanja 80. umjetnikov rođendan, ta prigoda je zapravo sporedna budući da je riječ o svojevrsnoj retrospektivi viđenoj kroz selektivnu prizmu umjetnikove vlastite kolekcije, odabiru onog najboljeg i autoru najznačanijeg i najdražeg od čega se ne odvaja ni pod koju cijenu, a što on želi darovati gradu svojega života - Zagrebu, rekao je Gašparović.

Podsjetio da je još 1982. održana slična izložba prijedloga Džamonjine donacije gradu Zagrebu. "Danas možemo konstatirati da se unatoč svemu ostvario onaj dio umjetnikova obećanja da će se zbirka neprestano nadopunjavati i obogaćivati, a na ovoj izložbi imamo priliku susresti se sa znatno cjelovitijom i potpunom zbirkom Džamonjinih radova", rekao je Gašparović.

Istaknuo je kako to "možemo zahvaliti upravo autorovu nastojanju da u protekla gotovo tri desetljeća popuni zbirku ne samo odabirom radova koji su nastali u tom vremenu, nego i popuni 'praznine' iz ranijih faza koje su postojale u tom prvotnom odabiru".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je Dušanu Džamonji na prijedlogu donacije gradu Zagrebu ističući kako je on jedan od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Izrazio je zadovoljstvo što će tom donacijom Zagreb dobiti briljantna Džamonjina djela te što je i ta izložba dio multikulturalnog projekta "Jesen u Zagrebu". Bandić je istaknuo da grad Zagreb i Ministarstvo kulture u zadnjih šest mjeseci osmišljavaju mjesto za donaciju i za projekt 'Muzej' u koji će biti smješteni Džamonjini radovi.

Na kraju je i veliki kipar Džamonja otvarajući izložbu zahvalio svim posjetiteljima ističući kako o njemu govore njegova djela.

Izložba će biti otvorena do 16. studenoga.

Među mnogim uzvanicima bili su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić i drugi. (hina/metro-portal)

20.10.2008. 00:36:40
Novi komentar
nužno
nužno